НОВИНИ

Европарламентът подкрепи замразяването на преговорите с Турция

Политическо послание за глухи уши - така анализатори определиха резолюцията на Европейския парламент за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към голямото европейско семейство.

bnt avatar logo
от БНТ
14:09, 24.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Документът беше подкрепен от 479 депутати, срещу гласуваха 37, а 107 се въздържаха. Резолюцията има незаконодателен характер. В нея се посочва, че Брюксел категорично е осъдил неуспешния опит за военен преврат в Турция и признава желанието на Анкара да подведе под отговорност виновниците.

Според евродепутатите обаче ответната реакция е нереципрочна, използват се репресивни мерки, които погазват основни права и свободи, на които се основава Евросъюзът.

Анкара е важен стратегически партньор на Европа, особено в борбата й с наплива на бежанци. Страната има и буферна роля и по отношение на проникването на терористичната организация "Ислямска държава" на Стария континент.

В резолюцията се подчертава, че връзката Брюксел-Анакара трябва да бъде запазена, а от Турция се очаква да спазва високите стандарти на общността. Турският президент Редежп Тайип Ердоган вчера обяви, че вотът няма стойност за страната му, която уважава европейските ценности, но не получава подкрепа от Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладяна е ситуацията в бежанския център в Харманли (ексклузивни кадри)
Овладяна е ситуацията в бежанския център в Харманли (ексклузивни кадри)
Луфтханза отново отменя планираните полети от и до летище София на 25 ноември
"Луфтханза" отново отменя планираните полети от и до летище София на 25 ноември