НОВИНИ

Силата на жените в политиката и обществото

Европейският парламент отвори дискусия за силата на жените в политиката и обществото. Според експерти, политици и журналисти, жените присъстват сериозно в управлението, но все още има липса на баланс, а мъжете задават тона и дневния ред.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска оператор Анна Андреева
17:12, 08.03.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

100 години след като суфражетките извоюват правото на глас за жените, дамското присъствие в създаването на правилата е сериозно, но недостатъчно. Индексът на равенство за участие в политиката с мъжете е 48,5. А до достигане на 100-процентово равенство има доста стъпки.

Вирджиния Лангбак - директор на Европейски институт за равенство между половете: В страните от целия ЕС има такива пречки, с различна степен но ги има. Една от тях, която разисквахме днес е мачо културата. А жените се страхуват да говорят, да изразяват мнението си, да участват активно. И не само защото са малко, а и затова че политическият език се оформя от мъжете.

Ангажираността на жените с домашната работа и грижата за децата е другата бариера.Според евроизследване, българките са на първо място по липса на време в ежедневието за политика.

Мила Турайлич - режисьор, финалист за наградата ЛУКС на ЕП: Мисля, че политическият език трябва да се промени. Да престанем с политическите речи, манифести, а да открием как да събудим хората. Да открием други пътища - като социалните медии, различни платформи.
Лора Идалго - председател на "Младите от Андерлехт": Социалните медии могат да изтласкат напред жените. Много е важно да им се даде възможност да говорят, което е най-важното за нас.

Участието на жените в Европарламента се засилва - докато през 79-та те са 17%, сега достигат 36%. България и тук е на опашката - със скромните 17,6 на сто. Девет държави залагат на квотния принцип. Еднакво представителство и заплащане - натам се насочват усилията за новия европейски избор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Орбан може да излезе сам от ЕНП
Орбан може да излезе сам от ЕНП
Строежът на Колежа започна
Строежът на Колежа започна