НОВИНИ

Европейската гранична охрана започна работа от "Капитан Андрево" (СНИМКИ)

Премиерът Борисов, вицепремиерът Бъчварова, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и директорът на Фронтекс Фабрис Леджери дадоха старт на новата мегаагенция. На откриването присъстваха и представители от турската гранична полиция. Беше показана част от техниката, която от днес застъпва дежурства по българо-турската граница. 190 офицери на Фронтекс също се включват в опазването й. Вижте снимки от "Капитан Андреево", където е нашият репортер Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
11:33, 06.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

При откриването премиерът заяви, че стартът на новата Агенция не е насочен срещу Турция, напротив - било знак към всички, които мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва или да се развали.

192-ма офицери на Агенцията ще дежурят на българо-турската граница, с джипове с термовизионни камери, екипи с кучета и самолет, снабден с камера за видеонаблюдение. Министър Бъчварова заяви, че България е успяла да не позволи вторични мигрантски потоци да преминат през България, а еврокомисарят Аврамопулос допълни, че новата Агенция е доказателство за това, че Европа може да действа заедно по отношение миграционната криза.

Румяна Бъчварова благодари на Фронтекс и на ЕС за създаването на тази агенция и за помощта, която е оказана на България.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Надеждните и сигурни външни граници са първостепенна отговорност на всички нас при безпрецедентната миграционна и бежанска криза. За да се справим успешно със ситуацията, в която се намираме, ни е необходимо споделяне на отговорност и колективни действия от страна на държавите членки и европейските институции. Уверена съм, че още от днес новата служба за европейска гранична и брегова охрана ще допринесе съществено за по-ефективното управление на сухопътните, въздушните и морските граници и значително ще повиши нивото за сигурност в ЕС.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Направиха статуя на Патиланчо в Габрово
Направиха статуя на Патиланчо в Габрово
Кристалина Георгиева: ​За мен беше чест да участвам в надпреварата за шеф на ООН
Кристалина Георгиева: ​За мен беше чест да участвам в надпреварата за шеф на ООН