COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Европейската комисия ще продължи мониторинга върху правосъдната ни система

Европейската комисия ще продължи мониторинга върху българската правосъдна система. Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отхвърли днес вероятността Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне в рамките на тази комисия, каквито бяха прогнозите на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Според Йоурова тенденцията в България не е удовлетворяваща, за да се стигне до отпадане на наблюдението.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:04, 26.04.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Усещането за независимост на съдебната система в България е третото най-ниско в Европейския съюз, след Хърватия и Словакия, показват данни на Евростат, цитирани от Йоурова. Според нея българите все още не вярват достатъчно на правосъдието си.

Вера Йоурова, еврокомисар на правосъдието: Личното ми мнение е, че в рамките на тази Комисия мониторингът няма да отпадне, не ни остава още много време. Тенденцията не е удовлетворяваща, за да може да кажем, че спираме Механизма за сътрудничество и проверка.

Йоурова все пак подчерта, че България полага усилия в областта на независимостта на съдебната власт, но има още конкретни неща за вършене, най-вече свързани с устойчивостта и необратимостта на реформите.

Еврокомисарят по правосъдие представи днес данни за качеството и ефективността на правосъдните системи в държавите членки. Според нея предизвикателствата през върховенството на закона се увеличават предимно в страните от Източна Европа, където политическата намеса и натиск са причина за липсата на усещане за независимост на съдилищата и съдиите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джони Деп съди британски таблоид
Джони Деп съди британски таблоид
Честито Възкресение Христово!
Честито Възкресение Христово!