НОВИНИ

​Европейската комисия ще продължи мониторинга върху правосъдната ни система

Европейската комисия ще продължи мониторинга върху българската правосъдна система. Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отхвърли днес вероятността Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне в рамките на тази комисия, каквито бяха прогнозите на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Според Йоурова тенденцията в България не е удовлетворяваща, за да се стигне до отпадане на наблюдението.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:04, 26.04.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Усещането за независимост на съдебната система в България е третото най-ниско в Европейския съюз, след Хърватия и Словакия, показват данни на Евростат, цитирани от Йоурова. Според нея българите все още не вярват достатъчно на правосъдието си.

Вера Йоурова, еврокомисар на правосъдието: Личното ми мнение е, че в рамките на тази Комисия мониторингът няма да отпадне, не ни остава още много време. Тенденцията не е удовлетворяваща, за да може да кажем, че спираме Механизма за сътрудничество и проверка.

Йоурова все пак подчерта, че България полага усилия в областта на независимостта на съдебната власт, но има още конкретни неща за вършене, най-вече свързани с устойчивостта и необратимостта на реформите.

Еврокомисарят по правосъдие представи днес данни за качеството и ефективността на правосъдните системи в държавите членки. Според нея предизвикателствата през върховенството на закона се увеличават предимно в страните от Източна Европа, където политическата намеса и натиск са причина за липсата на усещане за независимост на съдилищата и съдиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лютви Местан ще заведе дела за клевета за катастрофата до Кърджали
Лютви Местан ще заведе дела за клевета за катастрофата до Кърджали
Китай ще отвори пазара си за внос от цял свят
Китай ще отвори пазара си за внос от цял свят