НОВИНИ

Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит

На извънредна среща на върха лидерите от ЕС подкрепиха проектоспоразумението за излизането на Великобритания от ЕС и рамката за бъдещите отношения. За да стане факт т.нар развод, документът трябва да бъде одобрен от британския и от Европейския парламент.Вижте прякото включване на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:09, 25.11.2018
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Великобритания е една стъпка по-близо до напускане на ЕС. Лидери призоваха британския парламент да подкрепи споразумението и догодина януари-февруари трябва да бъде гласувано В ЕП.

"Дипломатическо постижение" - така канцлерът на Германия Ангела Меркел нарече постигнатата сделка за Брекзит. За първи път в историята европейските лидери подкрепиха проектоспоразумение за развод с една от държавите членки.

;

"Това е трагичен момент, а не време за празнуване", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Но все пак отпреди сделката като възможно най-добрата.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Добра сделка, тъжна сделка, не сделката сама по себе си, но Брекзит е тъжен момент за ЕС и аз бих искал да кажа на британците, че бъдещето ще докаже това. Това е най-добрата възможна сделка, това е единствената възможна сделка.

Според главния преговарящ Мишел Барние тези близо 600 страници дават юридическа сигурност за всички, които са засегнати от несигурността, която Брекзит създаде. За да стане факт обаче, споразумението трябва да бъде парламентарно ратифицирано. Председателят на ЕП Антонио Таяни обеща подкрепа.

Антонио Таяни - председател на ЕП: Оптимист съм. Вероятно през януари ще гласуваме споразумението - и мнозинството ще го подкрепи. Това е послание към нашите приятели в британския парламент. Сделката е добра и за двете страни.


;

Британският премиер Тереза Мей коментира, че не споделя тъгата на другите европейски лидери, защото това е, което сънародниците ѝ искат.

Тереза Мей - премиерът на Великобритания: Аз вярвам, че когато става въпрос за членовете на парламента, те трябва да мислят за това, че ние политиците трябва да изпълним очакванията на гражданите за Брекзит, да мислят за своите избиратели, които искат работата и живота им да бъдат защитени. Това е, което тази сделка прави.

В края на срещата председателят на Европейският съвет Доналд Туск емоционално обобщи, че както и да свърши всичко, Великобритания и ЕС се останат приятели до края на дните си, дори и ден след това.

;

Правата на българите, които живеят във Великобритания и как ще пътуват те, коментира премиерът Бойко Борисов. Той каза, че връщане на визите, ще е връщане назад.

Приет е текст декларация накрая на споразумението по предложение на България, който да проследи уреждането правата на гражданите от ЕС във Великобритания.

Бойко Борисов, премиер на България: В негативен план исторически ден, защото една държава като Великобритания напуска ЕС. Той е тъжен ден. Второ ние одобряване споразумение по член 50 и политическа декларация, но това далеч не е краят на целия този процес. Тук България и се прие от Съвета, ще ви прочета точно текста, е записано, по предложение на България, чрез посланик Цанчев: “ЕС ще демонстрира особена бдителност, това е важната дума, по отношение на правата и интересите на гражданите, на необходимостта от поддържане на амбициозни условия за равнопоставеност, съответно и в частния случай България и Великобритания.

Великобритания напуска ЕС на 29 март догодина и следва преходен период, който може да бъде удължен с 2 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъдат ли чути жълтите жилетки след протестите във Франция?
Ще бъдат ли чути "жълтите жилетки" след протестите във Франция?
Над 100 души са пострадали от химическа атака в Алепо
Над 100 души са пострадали от химическа атака в Алепо