НОВИНИ

Европейският съвет обсъди бюджета и бъдещето на ЕС

Европейските лидери не успяха да постигнат споразумение днес - как да запълнят дупката в европейския бюджет, която се отваря след напускането на Великобритания. На неформалната среща в Брюксел те се обединиха около позицията, че трябва да се отделят повече средства за справяне с нелегалната миграция, за сигурност и отбрана и за Еразмус плюс.

bnt avatar logo
от БНТ
23:01, 23.02.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Според Жан-Клод Юнкер ще има намаление и на кохезионната политика. Голяма част от държавите членки са изразили готовност да плащат по-високи вноски в европейския бюджет, сред тях е и България. Европейските лидери не бяха единни и по отношение на идеята за водещи кандидати, предложена от Европейската комисия. Те се разбраха след напускането на Великобритания местата в ЕП да бъдат намалени от 751 на 705.


;

Доланд Туск призова Турция да се придържа към международните договори и да спазва добросъседните отношения с Кипър и Гърция. Решение - дали да се състои лидерската среща с Турция във Варна на 26-ти март ще бъде взето на Европейския съвет три дни по-рано, обяви Туск.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Потвърждавам нашата подкрепа за суверенното право на Република Кипър да проучва и експлоатира своите природни ресурси в съответствие с европейското и международното право. Действията на Турция противоречат на нейните ангажименти за установяване на добри отношения и нормализация с всички страни-членки. На съвета през март ще преценим дали са налице условия за провеждане на лидерска среща с Турция във Варна на 26-ти март.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белият дом е отцепен, след като автомобил удари бариера
Белият дом е отцепен, след като автомобил удари бариера
Български математици с медали от олимпиадата по математика в Тайланд
Български математици с медали от олимпиадата по математика в Тайланд