НОВИНИ

Европейския съюз удължава срока на санкциите срещу Русия

Късно снощи в Брюксел приключи последната за годината среща на върха на страните-членки на ЕС. В рамките на съвета беше препотвърдено споразумението с Турция, а председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че в началото на следващата година се очаква да се проведе среща на върха, на която да бъде поканена и Анкара. ЕС изрази готовност да продължи и подкрепата за страните по балканския маршрут на бежанците.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:33, 16.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Лидерите на ЕС се разбраха късно снощи да удължат с една половин година санкциите срещу Русия заради окупирането на Крим и неспазването на Минските споразумения. Те постигнаха и споразумение с Холандия за ратифициране на споразумението за асоцииране на Украйна, което досега беше блокирано заради проведения през април референдум. Холандците получиха гаранции, че договорът с Украйна няма да означава показа за членство в ЕС. Основна тема на срещата в Брюксел беше хуманитарната катастрофа в Алепо. Европейските лидери се ангажираха да използват всякакви дипломатически и други средства, за да се спрат престъпленията, които се извършват в Сирия.

Доналд Туск, председател на ЕС: "Целта е ясна - незабавно отваряне на хуманитарен коридор, за да бъдат допусната помощ в Алепо и за извеждането на гражданите на неутрална и сигурна територия. Трябва да бъде осигурен пълен достъп на медицинския персонал и хуманитарни работници. Защитата на цивилните граждани е абсолютен приоритет".

Европейските лидери се обявиха за по-голяма координация в областта на отбраната и подкрепиха плана на Еврокомикията за създаването на европейски фонд за отбрана.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: "Много съм доволен, че планът за действие в областта на европейска отбрана беше посрещнат с одобрение от европейските лидери. Той е много важен, защото отбраната е едно от слабите места в Европа".

В Брюксел беше препотвърдена позицията, че сделката с Турция за спирането на миграционните потоци трябва да се спазва. Това ще бъде тема и на следващата среща на върха, която ще се проведе през февруари в Малта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава евакуацията на Алепо
Продължава евакуацията на Алепо
Среща между Висшия съдебен съвет и Софийския районен съд
Среща между Висшия съдебен съвет и Софийския районен съд