НОВИНИ

Европейският парламент обсъжда Брекзит, Русия и Турция

Европейският парламент в Страсбург ще гласува резолюция за спиране на преговорите с Турция за еврочленство и за налагане на допълнителни санкции срещу Русия. Очаква се евродепутатите да обсъждат и Брекзит след ключовото гласуване, което трябва да се проведе утре в Камарата на общините в Лондон.

Александър Марков
от Александър Марков
20:37, 11.03.2019
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Европейският парламент се събира на първата си мартенска сесия - третата последна, преди да бъде разпуснат заради европейските избори през май. Отношенията с Русия и Турция, Брекзит, киберсигурността и адресирането на заплахата, произтичаща от технологичното присъствие на Китай на европейския континент и противодействие на враждебната пропаганда от трети страни преди Европейските избори - са основните акценти в работата на евродепутатите в следващите няколко дни.

С дебати във вторник и гласуване на резолюция в сряда депутатите ще призоват за преразглеждане на отношенията с Турция. Депутатите ще повторят препоръките си за официално прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Лошите показатели на Турция по отношение на спазването на правата на човека, правовата държава, свободата на печата и борбата срещу корупцията продължават да предизвикват сериозна загриженост сред евродепутатите.

Депутатите същевременно приветстват решението на Турция, предложено миналата година, за официална отмяна на извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Депутатите, обае, отчитат, че има сериозно политическо и демократично отстъпление през последните години и ще предложат вместо преговори за членство, ЕС и Турция да преговарят за изработването на "ефективно партньорство".

Във вторник ЕП ще приеме и позицията си относно бъдещите отношения с Русия. В проекторезоюлцията, която ще бъде гласувана, депутатите настояват ЕС да остане отворен да налага допълнителни санкции, ако Русия, според депутатите, "продължи да нарушава международното право". ЕС трябва да бъде готов, гласи проекторезолюцията, да наложи допълнителни санкции срещу отделни лица и да са пропорционални на заплахите от Русия. ЕП препоръчва Съюзът да преразгледа сегашното Споразумение за партньорство и сътрудничество и да ограничи сътрудничеството си с Русия в области от общо интерес като борбата с тероризма и изменението на климата.

По-близки отношения биха били възможни, само ако Русия приложи изцяло т. нар. Мински споразумения за прекратяване на войната в Източна Украйна. В сряда сутринта евродепутатите, заедно с Румънското председателство на Съвета на ЕС и Комисията, ще обсъдят приоритетите за Срещата на върха на ЕС на 21 и 22 март. Освен работните места, растежа и конкурентоспособността, се очаква да бъдат коментирани резултатите от гласуването относно Брекзит в Камарата на Общините на Обединеното кралство на 12 март и да оценят последиците от него.

За да гарантират възможно най-малки смущения за гражданите и предприятията, евродепутатите ще гласуват мерки относно пътуванията, въздушния и автомобилния транспорт, програмата Еразъм, социалното осигуряване и рибарството. Това са извънредни мерки, предложени от Европейската комисия за смекачване на последиците от Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерна прожекция на Снимка с Юки на София Филм Фест
Премиерна прожекция на "Снимка с Юки" на "София Филм Фест"
НАП пусна мобилно приложение за проверка на фалшиви и истински касови бележки
НАП пусна мобилно приложение за проверка на фалшиви и истински касови бележки