НОВИНИ

Европейският парламент си избра италиански социалист за председател

Европейският парламент избра днес италианеца социалист Давид-Мария Сасоли за председател на институцията за следващите две години и половина. След това парламентът ще бъде поет от представител на Европейската народна партия. Сасоли беше избран с 345 гласа от 667 гласували евродепутати.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:18, 03.07.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Претендентите за поста бяха четирима, но още снощи стана ясно, че Сергей Станишев не е сред тях. Лидерът на ПЕС оттегли кандидатурата си заради принципно несъгласие с договорения от евролидерите в Брюксел пакет с имена за топпозициите.

Сергей Станишев - евродепутати от Алианса на социалистите и демократите: За мен водещото винаги са били принципните ангажименти, които имат към моето политическо семейство, защото вчерашното споразумение - разбира се трудно постигнато, защото има много баланси - политически, географски, полови, но аз не съм щастлив с него".

Новият председател на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли е евродепутат вече 10 години, а преди това е бил журналист в Италия. През последния мандат той беше един от заместниците на Антонио Таяни, когото залата изпрати с овации.

Давид-Мария Сасоли - председател на Европейския парламент: В момента сме участници в исторически преобразования - климатичните изменения, миграцията цифровизацията, други важни световни въпроси.Трябва да бъдем мъдри и дръзки и да приемем новите идеи и предизвикателства.

Първата сесия на Европейския парламент е определена само за избор на председателя, неговите заместниците и квесторите. На следващата сесия евродепутатите ще гласуват и кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията. Фон дер Лайен днес също дойде в Страсбург, но се въздържа от коментари.

Тя дойде да се срещне с колегите си от ЕНП, но никой не знае какви са плановете ѝ за ЕК, а това трябва скоро да стане ясно, защото тя ще бъде изслушана от Европейския парламент на следващата пленарна сесия.

;

Парламентът избра председателя си удивително бързо и без обрати. Още сутринта се знаеше, че това ще е кандидатът на социалистите и демократите, защото за това се бяха разбрали трите най-големи парламентарни групи, а и европейските лидери. Единствената изненада беше отпадането на кандидатурата на Сергей Станишев.

Евродепутатите бяха много критични към пакета, договорен от евролидерите. Недоволни са, че топ номинациите бяха договорени в последния момент, че няма равновесие между Източна и Западна Европа, че евролидерите не са зачели резултатите от европейския вот.

Така че настроението тук не е съвсем оптимистично именно заради топ номинациите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя е Урсула фон дер Лайен - кандидатът за председател на Еврокомисията
Коя е Урсула фон дер Лайен - кандидатът за председател на Еврокомисията
Българската икономика изсветлява до 80%
Българската икономика изсветлява до 80%