НОВИНИ

Европейският съвет с нови планове за справяне с мигрантския поток

Страните от Европейския съюз се споразумяха за ускоряване изпълнението на стратегията за овладяване на мигрантската криза. Решението за създаването на единна европейска гранична и брегова охрана ще бъде взето след половин година.

Владислав Велев
от Владислав Велев
06:12, 18.12.2015
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Европейската комисия предложи да бъде засилен контрола по външните граници на Шенген и лидерите приеха предложението. Ще има системни проверки в различни бази данни, за да може да се засичат криминално проявените хора.

По отношение на т. нар. “горещи точки” ще бъде изготвен календар с конкретни дати за изпълнението на определени действия, ще се въведе системно пълно идентифициране, регистриране и снемане на отпечатъци на мигрантите. Лидерите се съгласиха и да бъдат предприети мерки за връщане в страната на произход на хората, които нямат право на престой в Европейския съюз.

Практически действия по тези препоръки трябва да бъдат приети преди следващия редовен съвет на лидерите в средата на февруари.

До лятото трябва да стане ясно каква част ще бъде приета от предложението на Европейската комисия за създаване на единна гранична и брегова охрана.


;

Важна обсъждана тема беше и искането на Великобритания за промяна в начина на работа на Европейския съюз и намерението в страната да се организира референдум за излизането й от съюза. Сред предложенията е, например, ограничаване за четири години достъпа до социални плащания на европейски граждани, живеещи в страната:

Доналд Туск, председател на Европейския съюз: Лидерите изразиха загрижеността си, но показаха и желание да потърсят компромис. Въз основа на този положителен дебат се съгласихме да рботим заедно за намиране решение на всички четири въпроса, поставени от Дейвид Камерън.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че Германия е готова на компромис за Великобритания, ако се запазят основните стълбове на Европейския съюз, включително липсата на дискриминация и свободата на придвижване.

Работата на лидерите днес продължава с обсъждането на мерки за борба с тероризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народното събрание избира нов министър на правосъдието
Народното събрание избира нов министър на правосъдието
Новините в 100 секунди
"Новините в 100 секунди"