НОВИНИ

И Германия разкритикува решението за повтарянето на изборите в Истанбул

Външният министър на Германия Хайко Маас определи решението на Висшата избирателна комисия в Турция, изборите в Истанбул да бъдат повторени, за "неразбираемо и непрозрачно". Първият дипломат на Германия се присъедини към критиката, която Европейския съюз и различни политици на Стария континент, отправиха към Турция.

Александър Детев
от Александър Детев
19:20, 07.05.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
германия разкритикува решението повтарянето изборите истанбул

В позицията на първия дипломат на Германия се казва, че кой ще е новият кмет на Истанбул "единствено волята на избирателките и избирателите трябва да реши". По-рано днес загриженост за решението споделиха върховният представител на ЕС по външна политика и еврокомисарят по разширяването.

В съвместно изявление Федерика Могерини и Йоханес Хан заявиха, че осигуряването на свободен и честен изборен процес е от основно значение за всяка демокрация и, че е в "сърцето на отношенията на Европейския съюз с Турция". Комисарите поискаха да бъдат оповестени аргументите за това решение и заявиха, че очакват от Анкара да допусне повече международни наблюдатели на изборите.

;

Председател е на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент Ги Верховстат написа в Туитър, че Турция върви към диктатура и допълни, че "с такова лидерство, разговорите за присъединяване (на Турция в ЕС - б.р.) са невъзможни".

Новата дата за изборите в Истанбул е 23 юни. По-рано днес опозицията обяви, че няма да бойкотира новото гласуване, но описа касирането на вота като "потъпкване на закона".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжен мъж държи поне четирима души като заложници в Тулуза
Въоръжен мъж държи поне четирима души като заложници в Тулуза
Великобритания остава в плен на емоциите около новото кралско бебе
Великобритания остава в плен на емоциите около новото кралско бебе