НОВИНИ

Шефът на Европол похвали България в борбата с корупцията и трафика на хора

Директорът на Европол Роб Уейнрайт е впечатлен от усилията и напредъка на България в борбата с корупцията и трафика на хора. След среща с премиера Бойко Борисов шефът на Европол открои двете области, за които България в момента е особено важна за Евросъюза - борбата с тероризма и каналджийството. Заради това България изпраща двама български офицери, които ще имат ръководна роля в двата центъра на Европол по тероризъм и по трафик на хора.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:07, 31.03.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

След 6 години откакто е директор на Европол и след забележките в мониторинговите доклади за България по отношение на борбата с корупцията, шефът на Европейската полицейска служба казва, че вижда разлика.

Роб Уейнрайт, директор на Европол: Днес бях впечатлен от напредъка, постигнат от България и особено в последната година в работата срещу контрабандата. Резултатите вече се появяват.

Шефът на Европол открои и мерките срещу трафика на хора, близо 200 са арестуваните каналджии. Роб Уейнрайт определя ролята на България в борбата с тероризма като важна и затова службата кани в единния европейски център за противодействие на терористични атаки двама българи.

Роб Уейнрайт, директор на Европол: Случилото се в Париж и Брюксел доведе до създаването на здрава структура за борба срещу терористичната мрежа и общността на терористите. Новият център, който Европол създаде за борба с тероризма координира ефективните действия на ниво Евросъюз. Днес се съгласихме, че България ще играе важна роля в този център.

След като се раздели с госта си премиерът увери, че всяка информация по отношение на тероризма се обменя между службите на България и на други държави и се проверява ежеминутно. Що се отнася до някои упреци, че страната ни се отнасяла нехуманно с бежанците, премиерът заяви, че нелегалното минаване на границата няма как да е добре прието, даде и друг пример.

Бойко Борисов - министър-председател: Вие чули ли сте, че има държави в Европа, в ЕС, които хуманни, изключително хуманни, но като отидат им взимат парите, за да ги издържа, чули ли сте или не. България се справя добре и мисля че и хората осъзнават, че благодарение на една твърда, законна и хуманна политика, когато е за помощ, ние сме първи. Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция.

Борисов допълни, че европейските служби давали много добра оценка за опазването на границите на България и попита хуманно ли е например да пуснеш бежанци на територията си и да ги оставиш да живеят в калта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът на личните лекари постигна промени
Протестът на личните лекари постигна промени
Белгия и Франция по следите на терора
Белгия и Франция по следите на терора