COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Евроскептичната партия на Матео Салвини спечели евроизборите в Италия

Евроскептичната партия "Лига" на вицепремиера антиемигрант Матео Салвини печели изборите в Италия, показват екзит половете. Изненадващо, втора е лявоцентристката "Демократическа партия", а трета - популистката формация "Пет звезди", която управлява Италия в коалиция със Салвини. Изборите в страната преминаха при активност от 61%.

Александър Марков
от Александър Марков
20:56, 27.05.2019
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Управляващата национал-популистка партия на Матео Салвини спечели изборите с 33% подкрепа и праща 28 евроскептични депутати в ЕП.

Голямата изненада е второто място на левоцентристите от Демократическата партия с около 24%. Трета е другата съуправляваща партия - популистите от "Пет звезди" на вицепремиера Луиджи ди Майо. "Форца Италия" на бившия италиански премиер Силвио Берлускони и крайнодесните "Италиански братя" са на четвърто и пето място.

Защо една от страните основателки на ЕС се откъсва все повече от него, вижте в репортажа:

;

Минути, след като стана ясно, че евроскептичната съуправляваща партия "Лига" на вицепремиера-антиемигрант Матео Салвини печели убедително изборите, "Капитанът" обяви: започва нов Ренесанс за Европа.

Матео Салвини, вицепремиер и лидер на "Лига" - "Лига" е първа политическа сила в Италия, но Марин Льо Пен печели във Франция, Фараж печели във Великобритания... Това е знак, че Европа се променя. Милиони европейци ни показаха, че имаме мисия - да насочим дебата за Европа в правилната посока.

Големият губещ са популистите "Пет звезди", чийто резултат се срива катастрофално: от 32% на миналогодишните парламентарни избори до 15% сега, което е загуба от 4 млн. привърженици.

Луиджи ди Майо, вицепремиер и лидер на "Пет звезди": За нас евроизборите бяха тежък урок. Ще си вземем поуки и ще продължим напред.

"Сенки над Италия", "Лига" лети" - заглавията в медиите са красноречиви. Евроизборите промениха баланса в италианската политика: водеща е "Лига", а не "Пет звезди".

Алдо Папаро, Университет за социални науки "Луис Гуиод Карли", Рим: Сравнявайки сегашните с резултатите от парламентарните избори преди една година, "Лига" печели поне 10% отгоре, а "Пет звезди" губят толкова. Така че само за една година имаме огромна промяна.

Според анализатори, шансовете Италия да роди нов интернационал от националисти в ЕП са минимални, но не невъзможни.

Франческо Галиети, политически анализатор, "Полиси Сонар", Рим - Не мисля, че Льо Пен, Салвини и Орбан имат много общо: техният дневен ред е различен и често влизат в конфликт. Но общата им цел е разглобяването на настоящата европейска центристка структура. Те ще "взривят къщата отвътре", когато се гласува новата Европейска комисия.

Според професора по политически науки Франко Павончело, успехът на Салвини е феноменален. Нито една партия след Християндемократическата в Италия не е печелила с такъв резултат. Въпросът сега е дали ще се разпадне коалицията между "Пет звезди" и "Лига".

Проф. Франко Павончело, преподавател в университета "Джон Кабът", Рим: Не мисля, че в историята на политиката е имало ситуация като тази: в коалиционно правителство мнозинството на "Пет звезди" се прехвърли изцяло към "Лига". Оттук - съдбата на правителството е сложна. И двете партии не искат да разпуснат кабинета, но пък сега е моментът Салвини да изпълните своите цели. Той ще се изкуши да състави нова дясна коалиция с "Форца Италия" на Берлускони и "Италиански братя" на Джорджия Мелони.

Според прогнозите новият Алианс на нациите и народите на Салвини в ЕП ще бъде шеста политическа сила.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Учение на Летище София и във ВМА за посрещане на пътници със симптоми на коронавирус
Учение на Летище София и във ВМА за посрещане на пътници със симптоми на коронавирус
Експертна комисия разследва самолетната катастрофа до Ихтиман
Експертна комисия разследва самолетната катастрофа до Ихтиман