COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Евроскептиците печелят изборите в Италия

Евроскептичната партия "Лига" на вицепремиера антиемигрант Матео Салвини печели евроизборите в Италия, показват екзитполовете. Изненадващо, втора е лявоцентристката "Демократическа партия", а трета - популистката формация "Пет звезди", която управлява Италия в коалиция със Салвини. Изборите в страната преминаха при активност от 61%.

Александър Марков
от Александър Марков
08:22, 27.05.2019
Чете се за: 01:36 мин.
По света
Франческо Галиети, политически анализатор, "Полиси Сонар" (Policy Sonar), Рим: Салвини със сигурност е голяма фигура и винаги е забавно да го наблюдаваш. Той е много умел и хитър политически играч, но мисля, че има нещо подвеждащо във всички анализи тези дни относно националистите. Не мисля, че Льо Пен, Салвини и Орбан и всички други политици, които обикновено бихте поставили под общия знаменател "националисти", имат много общо. Те имат много различен дневен ред, често влизат в конфликт, приятелите на Салвини на изток са много негативно настроени спрямо фискалната позиция на Италия например, но всички тези хора знаят, че имат нещо общо, една обща цел - а именно разглобяването на настоящата европейска структура, която е центристка, голяма коалиция между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти. Те ще имат възможност буквално да "взривят къщата отвътре" и това ще се случи през третото тримесечие на тази година след лятото, когато новата Европейска комисия трябва да бъде избрана. Това е едно гласуване, на тях има е необходимо взаимодействие и сътрудничество само в този момент.
;
Алдо Папаро, Университет за социални науки "Луис Гуиод Карли" (Luiss Guido Carli University), Рим - Гледайки екзитполовете, със сигурност има изненади. Първо, сравнявайки сегашните с резултатите от парламентарните избори преди една година, Лига печели поне 10% отгоре, а "Пет звезди" губят толкова. Така че само за една година имаме огромна промяна. Трябва да вземем предвид, че през последните две седмици в Италия имахме забрана за разпространяване на предварителни проучвания. Те не успяха да предвидят, че Демократическата партия ще е втора, а не трета. Така че това беше изненадата. Цифрите показват, че на общоевропейско ниво Партията на европейските социалисти ще загуби евродепутати, а Европейската народна партия - продължава да бъде на първо място и те ще взимат ключовите политически решения. Ако ЕНП реши, че може да изкове някакъв съюз с новата група на Матео Салвини и националистите в ЕП, тогава да, националистите ще имат тежест в Парламента. Казвам го, защото трябва да имаме предвид, че в самата ЕНП е не само Християндемократичният съюз в Германия, но и хора като Курц, който допреди една седмица управляваше в коалиция с австрийските националисти, близки и до националистите на Салвини в Италия. Ще бъде интересно да видим какво ще е решението на Християндемократическия съюз. Трудно е да се каже каква ще бъде съдбата на италианското правителство. През последната една седмица станахме свидетели на доста изострено напрежение между двете основни коалиционни партии. Но според експертите това беше просто предизборен театър, разиграван от Салвини и ди Майо. Според много хора Салвини и ди Майо ще възстановят работата на коалицията веднага след изборите. Също така ни предстои труден за изготвяне бюджет за 2020 г., който може и да доведе до разпад на коалицията.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Андреев: Всички протоколи от чужбина са постъпили в ЦИК
Александър Андреев: Всички протоколи от чужбина са постъпили в ЦИК
Над 62% от германците са гласували на евроизборите
Над 62% от германците са гласували на евроизборите