НОВИНИ

Евроскептиците в Европа ликуват след изхода на вота в Италия

Крайнодесни популисти и евроскептици в Европа като лидера на френския национален фронт Марин Льо Пен и на холандската Партията на свободата Герт Вилдерс приветстваха изхода от вота в Италия. Реакциите на Париж, Берлин и Брюксел са предпазливи, но без очаквания за катастрофичен сценарий.

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 05.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Еврокомисията отказа да коментира неокончателни резултати от изборите в Италия и отбеляза, че засега страната има правителство, начело с премиера Джентилони, с което Брюксел работи отблизо. Преди вота председателят на Еврокомисията Юнкер отбеляза, че е нужна подготовка за най-лошия сценарий - Италия да остане без действащо правителство. Той заяви, че е възможна бурна реакция на финансовите пазари заради несигурността в Европа.

В отговор на журналистически въпроси по развръзката в Италия, говорителят Маргаритис Схинас днес припомни британския призив от Втората световна война.

Маргаритис Схинас - говорител на ЕС: Що се отнася до потенциалното отражение, мога да кажа на добър френски: "Запазете спокойствие и продължавайте напред".

Френският президент изрази предпазливо очакване на решението на италианския си колега Матарела по сформиране на правителство. Макрон подчерта, че ще продължи да работи за амбициозна Европа, която насърчава от идването си на власт.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Отчитам, че в света, в който живеем, може да защитаваш красиви идеи, но не можеш да го правиш като пренебрегваш бруталността на контекста. Безспорно от месеци Италия е под силен мигрантски натиск и този натиск е контекстът, който трябва да вземем под внимание.

За съставяне на стабилно италианско правителство се обяви и Германия.

Щефан Зайберт, говорител на германското правителство: Италия е наш приятел и партньор. Желаем на съответните отговорни фактори успех за сформиране на стабилно правителство за доброто на Италия и на общата ни Европа.

Берлин заяви, че ще осъществи бърз контакт с всяко следващо италианско правителство, каквото и да е то.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В последния почивен ден не се стигна до усложнение на пътната обстановка
В последния почивен ден не се стигна до усложнение на пътната обстановка
От нашите пратеници: Ренци подаде оставка като лидер на управляващата партия
От нашите пратеници: Ренци подаде оставка като лидер на управляващата партия