Евростат: Българите са сред умерените консуматори на алкохол в ЕС

Българските домакинства са изразходвали около 1,6 на сто от общите си разходи за консумация на алкохолни напитки през миналата година, което е равно на средноевропейския показател, показват данни от анализ на Евростат за разходите на домакинствата за алкохол в ЕС през 2016 г. С идентични показатели са страни като Белгия и Великобритания, което поставя страната ни сред сравнително умерените консуматори на алкохол в ЕС.

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
Евростат: Българите са сред умерените консуматори на алкохол в ЕС

По данни на НСИ за миналата година едно българско домакинство е консумирало средно около 60 литра бира, 5 литра вино и между 3-4 литра ракия или други концентрати. Около 30 литра средно на лице пък е била консумацията на алкохолни напитки през 2016 г., пак до данни на НСИ.
Средните годишни разходи на едно лице у нас за консумация на алкохолни напитки са варирали около 500 лева, при среден показател за ЕС от 250 евро на жител.

Според друго изследване на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи всеки четвърти анкетиран българин е заявил, че употребява алкохол редовно, като броят на мъжете е бил почти 4 пъти по-голям от броят на жените, които употребяват алкохол.
Същото изследване отчита, че около 80 на сто от мъжете и близо 90 на сто от жените у нас са употребявали алкохол в рамките на нормалното - под 300 милилитра на седмица.

Рискова алкохолна седмична употреба на спиртни напитки над 300 милилитра е била регистрирана при 7 на сто от мъжете и 4 на сто от анкетираните жени.

Високо рискова употреба на алкохол - над 400 мл седмично, е отчетена при 13 на сто от мъжете и 3 на сто от жените. Всеки втори мъж е предпочитал консумацията на концентрат, а всяка втора жена - консумацията на вино, отчита анализът на НЦОЗА.

Живеещите в градовете са имали по-голямо предпочитание към виното, докато в селата са предпочитали повече концентратите и бирата.

;

През 2016 г. домакинствата в ЕС са изразходвали 1,6 процента от общите си разходи за алкохолни напитки, което представлява общ разход от близо 130 милиарда евро или над 250 евро на жител на ЕС, отчита анализът на Евростат за консумацията на алкохол в страните на Евросъюза. Трябва да се отбележи, че това не включва алкохолните напитки, плащани в ресторанти и хотели, отчита също европейската статистика.
Домакинствата в трите балтийски държави са отделяли най-голям дял от общите си разходи за алкохолни напитки: Естония (5,6 на сто), Латвия (4,8 на сто) и Литва (4,2 на сто). Други държави с високи разходи за алкохол са били Чехия и Полша - с по 3,6 на сто, Унгария и Финландия - и двете - 2,9 на сто и др.

В противоположния край на скалата, най-нисък дял от разходите на домакинствата за алкохолни напитки е регистриран в Испания - 0,8 на сто и Италия - 0,9 на сто, пред Австрия - 1,3 на сто и Португалия - 1,4 на сто.

Страните, в които домакинствата са отделили най-много финансови средства за консумация на алкохол през 2016 г. са: Германия и Великобритания - по над 23 млрд. евро, Франция - над 20 млрд. евро, Италия - 9 млрд. евро, Испания - 5 млрд. евро, Полша - 1,7 млрд. евро, Гърция - 1,2 млрд. евро и др.

Топ 24
Най-четени