НОВИНИ

Еврото на 20 години: 340 милиона европейци ползват единната валута

Днес еврото - общата валута на Европа навършва 20 години. Еврото е валута на 340 милиона европейски граждани в 19 държави от Европейския съюз. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че еврото е засилило ролята на Европа в световен мащаб и е улеснило живота на нейните граждани. За Доналд Туск въвеждането на единната валута, премахването на Желязната завеса и падането на Берлинската стена са трите най-значими събития в новата европейска история.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:37, 01.01.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

20 години след създаването на еврото вече има поколение, което не познава друга национална валута. През 70-те и 80-те години на миналия век някои европейски държави са изложени на глобална парична нестабилност. Това води до необходимост от общоевропейски решения. Така през 1988 година е създадена комисията Делор, която разработва конкретните поетапни мерки за въвеждането на единна европейска валута.

На 1 юни 1998 година във Франкфурт започва да работи Европейската централна банка. В началото на следващата година 11 държави въвеждат еврото. 3 години то функционира редом с националните валути, а след това започват да се използват само евро банкнотите и монетите.

Днес еврото е втората по значимост валута в света. Освен от европейците, то се използва от още 175 милиона души в 60 държави по целия свят. Въпреки кризите, еврото показа, че е устойчиво и се превърна в символ на единството и стабилността в Европа. Днес еврото е по-популярно от всякога - три четвърти от европейците смятат, че то добро за икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След новогодишните празници: Нормален трафик по АМ Тракия
След новогодишните празници: Нормален трафик по АМ "Тракия"
​Историята на Виенския Новогодишен концерт
​Историята на Виенския Новогодишен концерт