НОВИНИ

Евтаназията на добитък заради чума продължава, животновъдите ще бъдат обезщетени

Под засилена полицейска охрана втори ден в община Болярово ветеринари умъртвяват овце и кози заради открития вирус на чума по дребните преживни животни.Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че от следващата седмица започва изплащането на обезщетения, но източникът на заразата все още не е категорично установен.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова Светлозара Казасян
19:30, 13.07.2018
6709
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Както останалите животновъди от Шарково, Тодорка Петрова ще загуби поминъка си заради заразата.

Тодорка Петрова: 160 животни са с яренца. За мен са хубави животни и аз си ги обичам като мои деца!

Преди да дойде ред на личните стопанства като това на Тодорка, ветеринарите започнаха с умъртвяването на близо 1000 овце от две големи ферми. Едната е на Димитър Панайотов.

Димитър Панайотов: Tози обект го създавам вече 10 години. Аз в семейството не съм спал. Там лягам, там ставам. Там ми е всичкото. Той не ме пуска да си вляза в обекта.

Обезщетенията в първите две огнища в селата Кости и Воден ще се изплащат от понеделник. В двете села досега са умъртвени почти 2000 животни.

Министърът на земеделието обеща възможно най-бързо да се направи оценка на загубите и в община Болярово, където днес продължава евтаназията.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Говоря за средна цена около 225 лева на животно, на овца, а под неселекционен контрол обезщетението, което очаквам, е около 150 лева на овца, което са абсолютно разумни цени.
;

Животновъдите ще бъдат компенсирани и с минимална помощ в размер на 25 лв. за овце и кози майки. Пред депутатите министър Порожанов направи предположение, че причина за заразата в Странджа е нелегална търговия с животни - въпреки че вътрешният министър го уверил, че по оградата с Турция няма пробойни.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Да си го кажем направо, това е информация, която получавам и от самите овцевъди - така нареченият джамбазлкък, именно нелегално вкарване на животни, защото от другата страна са с малко по-ниски цени, съществува.

Заради огнищата на заразата в Румъния всички автомобили, които влизат у нас през Силистра, се дезинфекцират. Конфискуват се и храните от животински произход, които туристи или шофьори на ТИР-ове носят. Свиневъдните комплекси в силистренско са три.

Себахатин Халид, директор БАБХ - Силистра: От две седмици огнища имаме в Констанца и в Браила. И това вече е тревожно за нас, защото само Констанца е само на 120 км.

В Русенска област започна разяснителна кампания сред ловците - как да различават болните диви прасета, тъй като те са най-сериозните разпространители на чумата.

Николай Ненов - началник отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ - Русе: Русе е рисков регион, освен от много свинекомплекси, които имаме… Рисково е, че ние сме гранични с Шумен и Бургас, където се отглеждат източнобалкански прасета, които са свободни, и имат контакт с дивите.
;

Друга превантивна мярка е периодичното почистване на пътя Русе-Мартен след граничния пункт Дунав мост, където чакащите шофьори изхвърлят боклуците си.

В понеделник у нас пристигат експерти на Европейската комисия, които ще оценяват мерките, които българските власти предприемат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодателите не очакват инфлация след влизането на България в еврозоната
Работодателите не очакват инфлация след влизането на България в еврозоната
Подготовка за срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки
Подготовка за срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки