НОВИНИ

Езеро при всеки дъжд в двора на детска градина в Пловдив

Дворът на детска градина в Пловдив се превръща в езеро при всеки дъжд, а родителите са принудени да пренасят децата си на ръце през водата. От ръководството на детското заведение не могат да осигурят сами средства за належащия ремонт. В опит да решат проблема потърпевшите родители са потърсили съдействие от общинските власти, но са препращани от врата на врата.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ - Пловдив
09:26, 04.08.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Детска градина "Зорница" в район "Южен" е строена през 60-те години на миналия век. Единствената дъждоприемна шахта е запушена от корените на старите дървета и когато завали, дворът остава под вода.

Павлина Дамянова- родител: Прескачаме част от гьоловете... Вдигаш детето на ръце, пренасяш го, за да не се намокри то, а ти и после си викаш "Дано не се разболея".

Ръководството на детската градина е уведомило общината за проблема, а единственото решение, според тях, е ремонт на двора.

Тинка Ткачова- директор на детска градина "Зорница": Трябва наново да се направи отводнителната система, защото тази, която съществува не може да се ползва. Не, не е в моите правомощия и не е в моите възможности.

Родителите също потърсили съдействие от институциите, но от общината им казали, че пари няма.

Павлина Дамянова- родител: В "Жилфонд", когато отидох да попитам, те казаха, че нямат такива специалисти и не могат да го ремонтират това нещо. Във ВиК казаха "Щом е в двора, проблемът не е наш".

Кметът на район "Южен" обясни, че още миналата година са изготвили техническо задание за строеж на нова сграда в градината, ремонт на двора и оградата. Документацията е подадена в община Пловдив преди три месеца.

Борислав Инчев- кмет на район "Южен"- Пловдив: Самата ориентировъчна количествено-стойностна сметка в трите етапа, които трябва да бъдат реализирани е някъде на стойност около 80 000 лв. Ние в "Южен" това в момента не можем да го направим поради липса на средства от наша страна.

От община Пловдив заявиха за БНТ, че ще бъде направен оглед в градината. При актуализацията на бюджета ще се предвидят средства за ремонт след което ще бъде обявена обществена поръчка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволческа приемна в МБАЛ Свети Панталеймон в Пловдив
Доброволческа приемна в МБАЛ "Свети Панталеймон" в Пловдив
Откриха ценни стенописи в къща-паметник на културата в Стария град в Пловдив
Откриха ценни стенописи в къща-паметник на културата в Стария град в Пловдив