НОВИНИ

​Премиер и министър - недоволството в здравеопазването е срещу контрола

Да се разделят лекарите от търговците - така министър Москов обясни целта на промените в здравеопазването, които предизвикаха редица лекарски протести. Премиерът Борисов подкрепи идеите на здравния си министър и изрази убеждение, че въвеждането на пръстовите отпечатъци ще спре измамите. Тази сутрин министър Москов гостува в сутрешния блок на БНТ и отговори на въпроси на зрители.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:30, 07.04.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Лекарите не говорят за пари или за други непреодолими пречки - смята премиера. Недоволството сега в здравеопазването според Бойко Борисов е срещу контрола, но по думите му е крайно време обществото да спре да пита до кога ще се източва здравеопазването.

Бойко Борисов - министър председатерл на Р България - Защото хилядите лекари и медицински работници искат и по-добро вэъзнаграждение, а то може да дойде и като се спестяват пари от тези, които по един или друг начин източват болници, каси и всичко останало

Именно въвеждането на пръстовия идентификатор, според премиера, ще спре измамите и протестът срещу това няма нищо общо със здравето, лечението на болния и лекарствата му.


Бойко Борисов - Помните колко вие самите като журналисти давахте почти всеки ден как се гласува с чужди карти на нашите висши народни избранници. Нали го давахте вие. В момента в който се сложи този идентификатор, сиреч само с моя палец да може да се идентифицира моето присъствие в парламента, изведнъж цялата измама с карти приключи


От своя страна здравният министър обясни, че идентификаторът е ангажимент на касата и ще намали част от бумащината в системата. И въвеждането му по никакъв начин няма да е проблем за хората.


д-р Петър Москов - министър на здравеопазването - Защото това е ангжажимент на касата, касата ще направи свои фронт офиси в болниците, където тази процедура, която ...самата регистрационнна процедура отнема не повече от 2 и 3 минути, мисля че така го смятаха експертите. Това си е взаимотношетние между касата и здравно осигурените. Не виждам какъв е проблемът на който и да било лекар с това нещо

С това технологично решение касата търси гаранция, че плаща само за реално извършено лечение и ако някой има проблем с това, то той има проблем с контрола и отчетността - потвърди и министъра. Сегашната система с личните карти била лесно заобиколима и компрометирана. При проверки в болници са откривани чекмеджета пълни с копия от лични карти.


д-р Петър Москов - Вие и аз трябва да изискваме от касата, това е нейно задължение от 2004-та година по закон да направи така, че ние да бъдем информирани за това, какво плаща и ние да й нареждаме да плаща от наше име само, когато това съвпада с нашето желание. Касата търси това с това технологично решение - да има ганрантирана информация, че вие й разрешавате персонално с присъствието си, да харчи пари от ваше име и да заплаща на системат за извършени за вас здравни услуги.


Срещу контрола са и едни от най-големите активисти на вчерашния протест на лекари в центъра на София - твърди здравния министър. Един от моторите на протеста е изгонен член на ръководството на касата, за защита интересите на фармаиндустрията и директор на болница, с открити фиктивни болни. И според Петър Москов въпрос на избор е, зад кого да застанат лекарите и лекарския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Два снаряда, изстреляни от Сирия, паднаха в Южна Турция​, има ранени
​Два снаряда, изстреляни от Сирия, паднаха в Южна Турция​, има ранени
Оптимизъм сред медиците в деня на здравния работник
Оптимизъм сред медиците в деня на здравния работник