НОВИНИ

Фалшив сайт използва логото на БНТ за измама с лекарства

ГДБОП спря фалшив сайт, който използва логото на БНТ, за да продава препарат срещу ставни болки. Чудотворният крем е рекламиран чрез фалшиво интервю, което представя несъществуваща държавна програма ,"Здрава България", която лекувала почти безплатно. В схемата е замесено дори и името на Министерството на здравеопазването, което според измамниците, е похарчило над милион щатски долара за разработване на формулата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:34, 10.09.2018
5364
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Бившата медицинска сестра Вася Русева отваря фалшивата статия във Фейсбук.

Вася Русева: Моментално на месинджъра получих съобщение, че моят проблем може да бъде решен.

Д-р Симеон Голтсман, представящ се за главен ортопед в Института по ревматология и ортопедия в България, предлагал нов препарат срещу ставни заболявания. Изцелителните способности били описани подробно в интервю с друг доктор от института Иван Янков, уж направено от едно лицата на БНТ водещата Поли Златарева. В интервюто се твърди, че препаратът излекувал над 94% от доброволците, върху които е тестван. Болките спирали за 4 дни.

;

Институт бил платил близо 1 милион лева, за да има право да продава крема в България. Според д-р Янков екстрактът от прополис се произвеждал само в Пирин. Статията препращала директно към друг сайт, където мехлемът можел да се купи на промоция с 50% отстъпка за 69 лева. След кратък опит да намери телефон за контакт Вася разбрала, че това е измама.

Вася Русева: Ние нямаме такива длъжности главен ортопед, ревматолог и специален институт по ревматология. Той след това публикува някакви витамини, някакви хранителни добавки. Аз непрекъснато пишех на хората да не се заблуждават, че този човек е измамник. Независимо от всичко имаше хора, които се подвеждаха.
Поли Златарева, журналист в БНТ: Разбрах преди няколко седмици, когато мои познати се обадиха, за да искат повече информация и контакти към въпросния лекар, с когото уж съм разговаряла. БНТ никога не е заставала зад конкретен продукт, камо ли да го рекламира на страницата си.


;

Според експертите по киберсигурност атрактивните цени на рекламираните чудодейни продукти най-често имат за цел да събират данни за потребителите. Подобни сайтове изискват минимални познания и са труднопроследими.

Любомир Тюлев, експерт по киберсигурност: Сайтът цели именно събиране на имейли, имена, номера на кредитни и дебитни карти. В момента това е едно най-скъпите неща да си купиш база данни с имейли например. Безплатен обяд няма и когато един продукт е твърде атрактивен определено трябва да се замислим дали наистина си заслужава да рискуваме.

След разследване на ГДБОП сайтовете, рекламиращи чудотворния препарат, бяха изтрити. Проверката установи, че регистрацията им е била в САЩ и Испания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арест за две български гражданки, нанесли щети на музей в Атина
Арест за две български гражданки, нанесли щети на музей в Атина
С шкафчета в училище борят тежките ученически раници в Русе
С шкафчета в училище борят тежките ученически раници в Русе