НОВИНИ

Фалшива страница с логото на БНТ

Фалшив интернет-сайт с логото на БНТ рекламира продажбата на вълшебни чайове. Сигнал за сайта подадоха наши зрители, които са били подведени от информацията, въпреки очевидната абсурдност на текста. Домейнът на фалшивата страница е руски. ГДБОП работи за разплитане на случая.

Надежда Василева
от Надежда Василева
16:46, 03.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Фалшивата страница изглежда като новинарския сайт на БНТ, но адресът й различен. Във фалшиво интервю под името на несъществуващ журналист, публикувано на 21 декември, се разказва за смъртоносни паразити. И се твърди, че те могат да бъдат унищожени от рекламирания уж чудодеен чай. Цитирани са думи на главния държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването доктор Ангел Кунчев, който невярно е определен като главен паразитолог на Евросъюза. Пред БНТ Ангел Кунчев потвърди, че цитираното е лъжа.

Ангел Кунчев -главен държавен здравен инспектор в МЗ
Чак такова лековерие не трябва да проявяваме и винаги трябва да имаме предвид, че в интернет има всичко. Тук е особено груба и нагла манипулацията. За мен това граничи с престъпление. Две неща ме учудват - първо нахалството на тези хора и второ - донякъде лековерието на голяма част от нашия народ.

Фалшиво копие на интернет-сайта на БНТ лесно може да бъде различено.

Валери Маринов - ръководител
Сайтовете на БНТ се казват bnt.bg. И това може да бъде видяно тук горе, където се пишат адресите на всеки един уеб сайт. В случая, за който ние говорим, БНТ не фигурира по този начин, то фигурира като страница от друг сайт и е повече от видно, че по този начин това не принадлежи към БНТ.

Фалшивата информация е рекламирана и във фейсбук. ГДБОП работи по сигнала с оглед извършване на престъпление срещу интелектуалната собственост.

Явор Колев - началник отдел "Трансгранична престъпност" в ГДБОП
Тъй като има използвани запазени търговски марки на БНТ, както и интерфейсът на сайта, който копира оригиналния сайт на БНТ. Установили сме към момента къде се намира фалшивият сайт, имаме съмнение за извършване на измами чрез този фалшив сайт.

При събиране на достатъчно данни, информацията ще бъдат изпратена до прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Булмаркет ДМ“: Всички цистерни са обезопасени след инцидента в Хитрино
„Булмаркет ДМ“: Всички цистерни са обезопасени след инцидента в Хитрино
В БНБ вече функционира Регистър на банковите сметки и сейфове
В БНБ вече функционира Регистър на банковите сметки и сейфове