НОВИНИ

Фалшивите болнични: Трябва ли заради некоректните да плащат всички?

Трябва да има контрол на болничните, дори и да е спорна темата, тя е крачка към намаляване на фалшивите болнични, смятат експерти.

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 23.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Мярката за намаляване на изплащането на болничните в първите 3 дни е една крачка напред, колкото и да е спорна, каза бившият социален министър Христина Христова.

Тя обясни, че от 2009 г. на работодателите е обещано, че плащането на 70 % от болничния през първите 3 дни ще е временно.

Христина Христова: Сериозно болните ще получават своите 80 % от четвъртия ден нататък. Майките с деца с инфекциозни заболявания ще са си вкъщи само за 3 дни. Трябва да се направи контрол, но е спорна тази мярка.

Особена е картината с болничните, смята Иван Нейков.

Иван Нейков: Каквито и аргументи и да бъдат изтъквани, обществото няма да приеме, че това е подходяща мярка. Контролът трябва да решава кой е с истински болнични, а не да наказваме предварително. Но мащабите са толкова големи, че трябва два пъти да се увеличи съставът на НОИ, за да се упражни този контрол. Навсякъде има подобен проблем, не само у нас.

По света има доведен лекар, който проверява болничния лист, за да плати истински болничен, и може да се обжалва, обясни Нейков.

Иван Нейков: Работодателите днес нямат право на реакция, понеже не може да се накаже работещият, тъй като съдът ще каже - този болничен лист е издаден от лекаря, не си го е издал служителят. Това е омагьосан кръг.

Вижте цялата дискусия във видеото.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русгеоком: Добивът на природен газ в Спасово няма да се отрази на природата
Русгеоком: "Добивът на природен газ в "Спасово" няма да се отрази на природата
Соломон Паси: Каталуния може да се превърне в най-бедният регион на Европа
Соломон Паси: Каталуния може да се превърне в най-бедният регион на Европа