19-годишен е лидер в престъпната схема за фалшиви дипломи

19-годишен ученик е лидер в престъпна схема за изработване на фалшиви дипломи за висше и средно образование. Поръчките се приемали по имейл, а готовите дипломи се получавали по куриер с фалшива лична карта.

от Здравка Русева
преди 1 година (обновена)
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Поръчителите на дипломи си избирали специалност и университет, от който да им бъде издаден документът за висше образование.

Сред предпочитаните специалности са право, история, информатика, транспортен дизайн, строителство, екология, финанси, бизнес администрация.

Фалшифицирани са дипломи на Софийския университет, Нов български, Минно-геоложкия, Великотърновския университет, Спортната академия.

;

Изпълнителите на фалшивите дипломи приемали поръчките само по имейл.

Ялчън Расим, директор на ОДМВР - Шумен: Лицата обясняват, че имат връзки в Министерството на образованието и науката, че дипломата ще бъде легализирана, като цената на една диплома за средно образование между 1500 и 1800 лв., а за висше образование от 2000 до 2500 лева.

Фалшивите дипломи били с изключително високо качество. Досега са разкрити 60 души, които са си поръчали фалшиви дипломи. 60% от документите са за висше образование. Печалбата е 100 000 лева.

Соня Александрова, районен прокурор в Шумен: На обвиняемите лица е взета мярка за неотклонение парична гаранция.

С обвинение за създаване на фалшиви документи са 8 души.

Топ 24
Най-четени