НОВИНИ

"Фалшивите новини на истинските тролове" - международна конференция в София

"Фалшивите новини на истинските тролове" - това е темата на международна конференция в София. На конференцията беше представена политиката на Европейската комисия за борба с дезинформацията онлайн и резултатите от предприетите до момента мерки срещу фалшивите новини. Сред тях е изготвеният наскоро Кодекс за добри практики за борба с дезинформацията в интернет.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:08, 09.11.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Фалшивата новина се ражда от малки сайтове, които чрез преувеличени заглавия разчитат да повишат интернет трафика към тях и така да спечелят пари. После потенциалът на fakenews е открит за политически, а скоро след това и за лобистки цели. Така освен, че повлияват хода на войни, те манипулират изборни резултати и носят опасност за здравето.

Илияна Йотова - вицепрезидент: "Например ваксина, която е вредна за слагане на децата и предизвиква аутизъм. Това послание в кавички доведе до много тежки резултати и обрече здравето на милиони деца, при това забележете произнесена от политик."

Анализи показват, че фалшивите новини се разпространяват 6 пъти по-бързо от истинските. Вече е установено, че 80 % от европейците са били тяхна жертва. За мащаба на България това означава, че всеки ден близо 2 милиона души от активното население рискуват да бъдат манипулирани. Симеон Сакскобургготски вероятно е политикът, който в най-голяма степен стана жертва на фейкнюз в български вариант.

Симеон Сакскобургготски: "Общо взето ако човек има съвест и малко етика - боли. Ако имаше формула, щях вече да съм я използвал, но аз мисля, че по-интелигентните хора разбират, други, които са потърпевши - също и в крайна сметка една лъжа си има давност."
;

Заплахата е толкова голяма, че Европейската комисия и водещи интернет компании си подадоха ръце, за да се борят заедно. Социални мрежи вече разсекретиха част от данните си, за да се види дали зад компютъра стои човек или изкуствен интелект, програмиран да разпространява лъжи.

Мария Габриел - еврокомисар по цифровата икономика и общество: "Фалшивите новини не могат да изчезнат. Те са съществували винаги и винаги ще ги има. Но това, която ние можем да направим е да намалим тяхната видимост чрез Кодекса, чрез европейската мрежа от проверители на информация, но и чрез нещо много важно - силна подкрепа за медиите и за работата на вас журналистите."

Според изследване всяка минута по света се изпращат 160 милиона имейли и стотици хиляди постинги в социалните мрежи. Ако само малък процент от тях съдържат фалшива новина, проблемът наистина има огромни мащаби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Близо прелитащи астероиди
ДРУГИТЕ новини: Близо прелитащи астероиди
Изложба Япония - изкуството сега откриват в София
Изложба "Япония - изкуството сега" откриват в София