НОВИНИ

Фалстарт на първото дело за обезщетение след взрива в Хитрино

Фалстарт на първото дело за обезщетение след взрива в Хитрино. Софийският градски съд спря делото на пострадалия Ремзи Ислям заради нередовна искова молба. Заведените дела за обезщетения са над 30, а претенциите на пострадалите към фирмата превозвач "Булмаркет" надхвърлят 10 милиона лева. На този фон възстановяването на Хитрино продължава. Повечето от къщите са построени, остават довършителни работи.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Здравка Русева
17:58, 06.10.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Софийският градски съд спряло делото на пострадалия Ремзи Ислям заради неясноти по исковата молба. От молбата не ставало ясно каква точно е вината на фирмата превозвач. Мъжът претендира за обезщетение в размер на 70 хиляди лева. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Николай Димитров, адвокат: Неясноти за нас в исковата молба няма. Най-отговорният за нас за случилото се е "Булмаркет рейл карго", който е прекият изпълнител на железопътния превоз."

Заведените дела са над 30, а претенциите са за над 10 милиона лева. Едно от тях е на Халисе Ахмедова. Халисе прекарва пет месеца в болница. Очаква обезщетение в размер на 24 000 лева.

Халисе Ахмедова: "Все още спокойно не мога да спя. Нервна съм, доста съм нервна. То ще остане сигурно. Аз тъй смятам и в тъмното не мога да излизам навън сама, все някой да има край мене... Аз очаквам парите от обезщетението, защото, то ни се полага вече."

В Хитрино разказват, че обезщетенията, които са поискали са само малка компенсация за преживяния ужас.

Стоянка Стоилова: "Виждате какво е, нещо поне да платят, затуй дето ни го направиха. На колко години съм и децата ми, мъчим се на тези години."

След първото дело стана ясно, че делата са разделени на три категории - от наследниците на загиналите и тежко пострадалите, от по-леко пострадалите и от хора, чийто бизнес е пострадал. Претенциите са към "Булмаркет" и НКЖИ, оттам отказаха коментар след заседанието на съда.

Николай Димитров, адвокат: "Очакваме държавата, която досега е отпуснала помощи на самата община някъде около 10 милиона очакваме държавата в лицето на министъра на финансите да претендира тези пари от фирмите."

На този фон ремонтите на пострадалите домове продължават. Повечето от къщите са построени, остават довършителни работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Силистра ги е страх, че ще останат без дърва за зимата
В Силистра ги е страх, че ще останат без дърва за зимата
Транспортен хаос след бурята в Германия и Полша
Транспортен хаос след бурята в Германия и Полша