Утре Столичният общински съвет на извънредна сесия ще гласува пренасочване на 300 литра вода в секунда от язовир "Бели Искър" към Перник. Това е част от спасителния план на правителството за решаване на водната криза в града.

Столичният кмет Фандъкова заяви, че сега е най-важно да се помогне бързо на бедстващите хора в Перник, но и столичани да останат спокойни и да не се поддават на спекулации, каквито винаги има в момент на криза.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: За мен е важно хората в София да имат максимална информация във всеки един момент и тя да бъде достоверна. Разбира се, трябва да бъдат информирани и за евентуални аварии. Защото при тези спекулации, честно да ви кажа, очаквам при първата рутинна авария, която със сигурност ще възникне на някоя точка, веднага да излязат всички политици и да кажат, че това е заради решението за Перник.

Вече са направени тестове дали може да се преведат 300 литра вода в секунда от язовир "Бели Искър" до резервоар в Мало Бучино и оттам през водопровод, изграден от правителството, да достигнат Перник.

Красимир Кръстев - старши мениджър, пречиствателна станция "Бистрица": Ние тествахме за три часа в реални условия тези 300 литра вода. Системата се държа добре, което показва, че ние ще можем да подаваме нужните 300 литра към Перник.
Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода": Убедени сме, можем да преведем това водно количество за Перник, без по никакъв начин да застрашим водоснабдяването на София.

На въпрос очаква ли повече аварии във водопроводната мрежа на София при пренос на по-големите количества вода, от "Софийска вода" отговориха, че аварии винаги са възможни, но е важно да бъдат хванати и отстранени навреме.

© БГНЕС