Пореден проблем свързан с разкопките на антична Сердика взриви потребителите в социалните мрежи. От организацията "Спаси София" публикуваха снимки на най-новата придобивка край разкопките модерна ролетна врата. Какво прави там и до кога ще е част от интериора, се питат хиляди потребители.

© Мартин Зашев
Спаси София:
"С кой акъл опъваш гаражна щора на портата на град, приветствал императори и бранил се със столетия от нашественици? С кой акъл одобряваш подобна гаргара и пошлост и позволяваш тя да съществува?"

Обектът се намира в подлеза на Ларгото между сградите на Министерски съвет, Партийния дом и входа на Президентството. На това място от няколко месеца има ремонтни дейности, свързани с реставрационния проект за Ларгото. Досега площадката беше заградена с помощта на висящи найлонови "завеси". След появата на снимките в социалните медии, кметът на София Йорданка Фандъкова написа във Facebook профила си, че вратата ще бъде премахната.

Вратата, която е монтирана на Ларгото, ще бъде премахната. Поисках от Министерство на културата, като възложител на прое...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в 27 януари 2016 г.
Йорданка Фандъкова:
"Поисках от Министерство на културата, като възложител на проекта за реставрация на Ларгото, да възложат на изпълнителя да демонтира тази крайно неподходяща за античния комплекс врата"

За БНТ от Министерство на културата съобщиха, че ролетната щора ще бъде премахната. Била сложена там временно, заради ремонтите дейности.

Проектът "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика", по който щората е поставена, трябва да приключи до 29 януари, за да не бъдат загубени 12-те милиона лева финансиране по европейски програми. След приемането на обекта от Министерството на културата и независим одит на изпълненото му със скандали изграждане, който трябва да бъде представен на Министерството на регионалното развитие.

Всички гледни точки на живо утре сутрин в "Денят започва"!