Йорданка Фандъкова спечели изборите в София с малко под 50% от гласовете. Загубилата Мая Манолова заяви, че ще продължи да работи за промяна на модела в България, а от щаба й ще искат касиране на резултатите.

За вота в София - вижте повече от Карина Караньотова.

Едно от обещанията на новия стар кмет на София Йорданка Фандъкова е да направи промени в структурата на общината. Още в предизборната си кампания Фандъкова каза, че ако спечели 4-ти мандат ще назначи заместник кмет с ресор "Строителство", който да отговаря за всички публични проекти и това да подобри качеството на ремонтите.

Въпреки загубата, Манолова даде заявка, че остава в политиката, а от инициативния комитет, който я издигна на местните избори поискаха касиране на вота. Причината е, че председателят Никола Вапцаров искал да наблюдава прозрачността на процеса отблизо, особено след като разликата между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова започна да се топи. Вапцаров все пак не беше допуснат в "Арена Армеец", с аргумент, че не може да се легитимира.

Ето какво още казаха победените и победителите в изборната нощ:

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз разбирам това, което ми казаха в тези избори пътят е правилен, хората очакват работа, но очакват и промяна.
Мая Манолова, кандидат за кмет на София: Дадох всичко от себе си в една трудна, жестока и нечестна кампания. Видяхме как силово се склоняват хора да гласуват, а правоохранителните органи действат селективно.
Никола Вапцаров, председател на ИК на Мая Манолова: Просто на нас не ни остава друг избор освен да искаме касиране на тези избори.
Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Мисля, че трябваше да изчакат 2-3 дни преди да правят подобни изявления, защото се вкарват в една ситуация, която е безсмислена.

Освен шарен общински съвет, ще има и шарени районни кметове. Коалицията ГЕРБ - СДС успя да спечели кметските постове в 12 от 24 столични района. 8 взимат кандидатите от листата на Демократична България. Три района ще бъдат с независим кмет, а един ще е от БСП. А първата сесия на общинския съвет в обновения си състав най-вероятно ще бъде още на 14 ноември.

Още по темата Местни избори 2019