НОВИНИ

Фандъкова: Търсим вариант за удължаване срока за ремонт на пл. "Света Неделя"

Срокът за кандидатстване за конкурса за реконструкция на площад "Света Неделя" ще бъде удължен, но конкурсът няма да се спира. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след срещата с Камарата на архитектите. Те настояват критериите за конкурса да бъдат направени, така че да могат да кандидатстват повече проекти. Според главния архитект до конкурса трябва да се допускат само опитни проектанти.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:17, 12.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

В момента крайният срок за подаване на оферти за конкурса за възстановяване, обновяване и изграждане на площад "Света Неделя" е 18 октомври. Столичният кмет се надява да не се стига до спиране на конкурса, а просто условията да бъдат допълнени, а срокът за кандидатстване по проекта - удължен.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Надявам се да се намери консенсус и най-вече да има постоянен диалог, моята препоръка беше и камарите да участват активно в диалог с главния архитект, който е проучил изключително много международен опит и е подготвил един конкурс, целта на който е да бъде успешен.

Победителят в конкурса ще бъде поканен за договаряне със Столичната община за изготвяне и на работен проект. Точно затова, той трябва освен да предложи добър идеен проект, да има и реални проектантски решения за реализацията му.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Дълги години са се провеждали конкурси без да са реализирани, а в края на краищата хората в София очакват да видят резултат, а не просто да има дебати, дискусии на архитектурни теми.

Проектът е особено важен и заради богатата археология, открита в района. За понеделник има насрочена нова среща, на която ще стане ясно каква ще е окончателната договорка за конкурса. Основните желания за промени са свързани с оборотите на кандидатстващите фирми и техния опит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралска сватба: Принцеса Юджини каза Да на бизнесмена Джак Бруксбанк
Кралска сватба: Принцеса Юджини каза "Да" на бизнесмена Джак Бруксбанк
Филм на Цвети Атанасова спечели наградата за най-добър сценарий на ЕкоФест 2018
Филм на Цвети Атанасова спечели наградата за най-добър сценарий на ЕкоФест 2018