НОВИНИ

Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК

Да се увеличи таксата от 3 до 6 лева, която Здравната каса плаща на аптеките, когато продават скъпоструващи лекарства. За това настоява Българският фармацевтичен съюз. Другият вариант е да им се даде възможност да слагат надценка на тези медикаменти. В момента за изпълнението на рецепта за скъпоструващи лекарства, някои от които струват хиляди левове, аптеките получават 2 лева.

bnt avatar logo
от Мариана Малева
11:07, 22.02.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Всеки месец Моника Каламерова купува скъпоструващо лекарство. То се реимбурсира от Здравната каса на 100% и тя не го плаща, но пък за сметка на това трудно го намира в Русе.

Моника Каламерова: Имам син с астма. Той ползва лекарства, които липсват. И има само една аптека, която ни ги доставя. А каква е истината за липсата му, дали се вдига цената или какво, не знам.

Един от отговорите е, че аптеките избягват да зареждат скъпоструващи лекарства. Защото за тяхното изписване получават 2 лева, а нямат право на надценка.

Пламен Филев - председател на Регионална фармацевтична колегия - Русе: Тези 2 лева, които се заплащат от Здравната каса, не са никакъв стимул, защото т. нар. скъпоструващи, много често на 100% заплатени лекарствени продукти, имат сериозни цени, често пъти преминаващи в 3-4, даже 5-цифрен размер.

От друга страна аптеките са длъжни да заплащат скъпоструващите лекарства на складовете, а Здравната каса трябва да им възстанови сумите до 45 дни.

Нели Николова - магистър-фармацевт: Трябва да се осигури на аптеките възможност или да си слагат надценка, или тази такса за обслужване на тези рецепти да се увеличи, защото тя в момента е крайно недостатъчна аптеките да поддържат тези лекарства.

Предложението на фармацевтичния съюз е таксата да се увеличи в размер от 3 до 6 лева и тя да се плаща от Здравната каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи
Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи
Приятели-те се завръщат
"Приятели"-те се завръщат