След медицинските сестри, и фелдшерите излязоха на протест.

Основното им искане е да се отделят в своя съсловна организация, както е при зъболекарите, лекарите и фармацевтите, да имат свои стандарти и вътрешна регулация. В момента те са част от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Не искаме пари, а равнопоставеност, заявиха фелдшерите. Недоволството им е от години. Настояват за промяна в Закона за съсловните организации, за да могат да учредят собствена.

Филип Маринов - ЦСМП Смолян: Не може сестри, фелдшери, рехабилитари, зъботехници, всички под един знаменател. Има огромна разлика във всяка една професия.
Александър Александров - председател на Национално сдружение на фелдшерите: Ние сме натикани в една организация на професионалисти по здравни грижи. По закона за висшето образование всяка регулирана професия би трябвало да има отделна съсловна организация.
И фелдшерите излязоха на протест

И фелдшерите излязоха на протест

След медицинските сестри и фелдшерите излязоха на протест. Какви са техните искания? От Министерство на здравеопазването вижте прякото включване на Ма...

На протеста бяха дошли фелдшери от цялата страна. Той беше подкрепен и от протестиращите медицински сестри, рехабилитатори и физиотерапевти.

Вили Батакчиева - ЦСМП Пловдив, филиал Куклен: Ние сме Батмана на българското здравеопазване - хората, които запълват луфтовете на системата, дефицита на здравните кадри.
Вълкан Вълкано - фелдшер, ЦСМП филиал Царево: Протестираме срещу статуквото. Защото статуквото е организирано така, че да бъдем мачкани, за да се чувстваме всичко друго, но не и достойни на мястото си.

Решението за протест идва, след като според протестиращите здравният министър Кирил Ананиев е игнорирал желанието им за диалог. Днес среща с министъра имаше. Той ще проведе разговори с народните представители по искането на фелдшерите да сформират независима съсловна организация.

Ако до 7 април няма решение на казуса, протестите ще продължат.