НОВИНИ

Фенове на "Левски" остават в ареста на Задар

Сблъсъци между фенове на "Левски" - София и "Хайдук" - Сплит белязаха нощта преди мача между двата отбора от втория предварителен кръг на Лига Европа. Хърватският град Задар стана арена на разгорещени футболни страсти. Резултатът - едни опожарен български автомобил, трима пострадали и 18 сини привърженици в ареста.

bnt avatar logo
от БТА
17:41, 13.07.2017
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Левски настоя Хайдук да осъди агресията по улиците

Ръководството на футболен клуб Левски настоя Хайдук да публикува публична позиция, осъждаща агресивното и провокативно поведение спрямо българската група. Както е известно, вчера вечерта и през нощта се получиха редица инциденти между български и хърватски граждани.
"Предстоящият мач между Хайдук и Левски от втори предварителен кръг на Лига Европа беше съпроводен с неприятни инциденти.

Вчера от български журналисти и нашата делегация в града беше получена информация, че е имало няколко ситуации в Сплит, при които наши привърженици са били провокирани и атакувани от фенове на Хайдук. В резултат на това местните власти са ограничили значително придвижването на българската група из града.

В ранните часове на днешния ден в град Задар (на около 150 км. от Сплит) също е имало инциденти. Наши привърженици са били атакувани от фенове на Хайдук. В следствие на атаката е бил опожарен и автомобил на български граждани. Това е довело до конфликт, в резултат на който над 20 наши привърженици са временно задържани в Задар. Има и пострадали фенове, които са били откарани до местната болница.

Клубът иска да благодари за бързите действия на Външно министерство, Посолството на Република България в Хърватия, представителя на българската полиция, който пътува с нашата делегация, както и на собствената ни делегация. Предприети са мерки нашите привърженици да бъдат защитени и да им бъдат осигурени необходимото отношение и условия. Очакваме в ранния следобед те да бъдат освободени.
За този инцидент официално сме уведомили Хайдук и сме настояли да публикуват публична позиция, осъждаща агресивното и провокативно поведение спрямо българската група. За тези събития е уведомен и делегатът на УЕФА за мача.

Степан Хиндлиян - председател на Национален клуб на привържениците "Левски": "Инцидентът беше провокиран изцяло от местни привърженици, които първо опожариха автомобила на четирите момчета, а след това ни нападнаха нас. Те бяха в разделени на много групи. Някои от тези групи бяха от по 4-5 човека, някой от по 10-15. Това се случи по целия град по всички улички на града. Когато те ни нападнаха, ние се защитихме. След което последваха действията на хърватската полиция, която прецени, че ще задържи нашите хора, а не към задържане на нашите нападатели.
;

Ето и съобщението на Външното министерство:

„Към 11.00 часа 18 български граждани, привърженици на ФК "Левски", са все още в полицейското управление на гр. Задар, за да предоставят писмени показания във връзка с инцидент с опожарен български автомобил и поредица от сблъсъци с фенове на ФК "Хайдук" (Сплит).

Трима български граждани са с леки телесни наранявания вследствие на инцидента през изминалото денонощие. Един от пострадалите е със счупена ръка. На тримата български граждани е оказана медицинска помощ и са изписани от болничното заведение.

Българският посланик в Загреб Таня Димитрова е получила уверенията на хърватските власти, че подпалването на българския автомобил се третира от закона като тежко криминално деяние и инцидентът ще бъде разследван.

Българското посолство остава в постоянен контакт с местните власти и с българските граждани”.

Таня Димитрова - посланик на България в Хърватия: Бяхме там сутринта в 5 часа. Три часа е пътят от Загреб до Задар. Съответно осигурихме преводачи. Първо един, след това още двама. Намерили сме им адвокати, каквито те търсиха. Разговаряли сме с полицейското управление. И през цялото време следим ситуацията от близо. И се надяваме съвсем скоро процесът да бъде разрешен и да бъдат освободени гражданите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повален от вятъра вековен дъб в София ще бъде отстранен
Повален от вятъра вековен дъб в София ще бъде отстранен
КНСБ предлага всяка година да се повишават заплатите и пенсиите
КНСБ предлага всяка година да се повишават заплатите и пенсиите