Младежи с български корени от Северна Македония, Молдова, Украйна, Албания и Сърбия се събраха в село Кранево за 25-я есенен семинар, организиран от Фондация "Българска памет". Тази година форумът се провежда под мотото "Европейското дигитално и устойчиво бъдеще в ръцете на младите".

Кранево, Балчик

Някои от младежите идват у нас за първи път. Те обаче говорят български и познават историята ни.

Арина Димова-Молдова: Знам много за Варна и България. Знам за създаването на България от хан Аспарух, за цар Симеон Велики, за Златният век на България.
Мария Бурлакова-Украйна: Аз знам,че България отдавна е била много голяма държава, тя се е борила за своята независимост, за църквата, за езика.

Все повече младежи от българската историческа диаспора искат да продължат образованието си в България. За тях местата в университетите се увеличават, както и размерът на стипендиите.

Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет": Да продължим на чист български език граденето на икономически мостове, както и информацията която трябва да бъде подадена на тези деца за възможностите, които дава България не само за образование, но и за кариерно развитие.

Мария Бурлакова и много от нейните приятели искат да учат в България.

Мария Бурлакова-Украйна: Именно в София, в университета "Климент Охридски". Мисля своето бъдеще да свържа с езиците.

Милен Врабевски подчерта, че сред основните задачи на Фондация "Българска памет" е откриването на българско училище в Одеса, където живеят над 250 000 наши сънародници.