НОВИНИ

Фестивал на българското розе в Казанлък

Изключитено добра е реколта 2015 за българските розови вина. Родната продукция отчита сериозен ръст и излиза от регионалната ниша. Констатацията е на водещи винени експерти, които се включиха в комисиите по оценяване на напитките, участващи в шестия фестивал на розето в Казанлък. Форумът тази година е подкрепен от кампанията на БНТ 2 "Купувам българско".

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
18:36, 05.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

С аромат на рози, вино и истински български вкус заразява гостите си шестият поред фестивал на розето в Казанлък.

доц. Христо Спасов, винен експерт и председател на журито на фестивала: Розето трябва да бъде едно елегантно, едно нежно, едно игриво вино. То и самият му цвят е такъв - нежен и игрив. Това трябва да се усеща и в носа, и във вкуса. Считам, че посоката е тази.

Родната продукция по нищо не отстъпва на тази от Франция и Италия, категорични са експертите.

Вили Гълъбова, международен оценител на вина: Ако другите категории стагнират и се запазват на същото ниво, то розето расте с изключителна динамика - с 20-30% на годишна база като търсене.

Изключително доволни от нашия вкус са и чуждестранните гости на фестивала в Казанлък. В същото време българските производителите се оплакват от реалната липса на подкрепа.

Анна Дундакова, организатор на Rose Wine Expo - Казанлък: Българското вино преживява един истински ренесанс. Единственото, от което днес вече се нуждае, това е държавата да го приеме за свой приоритет, защото малко са продуктите, които афишират така лицето на България.

Организаторите на фестивала се присъединиха към кампанията на БНТ 2 "Купувам българско". Според производители и търговци от огромно значение за бранша е и подкрепата на българския потребител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцарците масово отхвърлиха въвеждането на гарантиран месечен доход
Швейцарците масово отхвърлиха въвеждането на гарантиран месечен доход
Премиерът Бойко Борисов откри единствения в света Музей на розата
Премиерът Бойко Борисов откри единствения в света Музей на розата