COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Фестивал на виното „Златен грозд” в Мелник

За седма поредна година фестивалът „Златен грозд” в Мелник събра винопроизводители от Югозападна България, които представиха новата си реколта от местни вина. Целта е да се популяризира винения туризъм в региона, който е основен поминък на хората.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград София Гълъбова
19:40, 10.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В изложението на вина от новата реколта участваха и винопроизводители, които от скоро предлагат продукцията си на пазара.За първи път бели и червени вина показаха представители на винарна от мелнишкото село Хотово. Казаха ,че отглеждат близо 400 декара лозя само с местни сортове ,защото от тях се прави качествено вино.

Благослав Димитров – търговски представител на винарна: Имаме най-различни сортове традиционни за региона – сандански мескет, широка мелнишка лоза ,Мелник 55, Мелник 82, Мускат Димят ,Керацуда, десертни лозя.

В конкурса за най-добра гроздова напитка участваха както големи изби от Мелнишко и региона, така и производители на домашно вино.Гостите на фестивала след дегустация на домашно произведените напитки,определят „вино на публиката”.Това е и конкурса с най-атрактивна награда.

Димитър Манолев,винопроизводител от Мелник: И който човек спечели от производителите домашните има голяма награда – съда за съхранение на вино ,неръждавейка, който за домашните производители е много скъп

Винения фестивал пристигнаха стотици гости от страната и чужбина, за да опитат от прочутото мелнишко вино, за което местните хора казват ,че е толкова гъсто и може да се върже в кърпа. Има вина, с които може да се похвали Мелник и обикновено са много качествени. Трябва повече реклама за българските вина, повече фестивали и да се популяризира повече най-доброто вино. На специален щанд жените от Мелник, предлагаха на гостите, приготвени от тях местни кулинарни ястия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Майка и син в ареста след акция в Столипиново
Майка и син в ареста след акция в Столипиново
Парк-музеят „Владислав Варненчик“ подготвя образователни програми
Парк-музеят „Владислав Варненчик“ подготвя образователни програми