НОВИНИ

Фестивал в дървения град на Кустурица

Талантът да създадеш собствен град на мечтите и да го превърнеш в център на едно от най-интересните места за балканското кино. За 11 поредна година сръбският режисьор Емир Кустурица превръща дървения град "Кюстендорф" в притегателен център за региона. С какво мястото е специално и кое е българското участие тази година, разказват Айше Сали и операторът Станислав Ангелов.

Айше Сали
от Айше Сали
21:21, 20.01.2018
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Град като утопия, създаден от дърво сред нищото или място, където размислите за свободата, оковите, вярата и изкуството вдъхват живот.

Църквата, киното и затворът са сред най-важните места в Дървения град на Кустурица. Тук ул. "Фелини" стига до пл. "Никита Михалков", а Моника Белучи и Паоло Сорентино са сред гостите на сръбския режисьор.

И още талантливи и провокативни личности ни посрещат в Кюстендорф. Тук са амфитеатърът "Чомски", къщите с Че Гевара, Марадона и Гагарин, а в ресторанта "Висконти" удоволствията за сетивата са въпрос за избор. Докато избираш между храна и хубаво вино, можеш да прочетеш Хулио Кортасар или съвременна сръбска драма. И тъкмо, докато си мислиш, че си потопен в страниците, се появява Кустурица - режисьорът, за когото мечтите и досегът с хората не са нищо чуждо. Противоречиви като качеството да създаваш скандал и възхищение.

Емир Кустурица, режисьор: В изкуството можете да откриете добра метафора. Като тази за човешкия живот или метафората за пропагандата. Тя е основополагаща не само за комунизма, но както виждате днес и за капитализма. Но във филмите, чиито сценографии са представени тук, трябва да видите реалността.

Открива изложби, представя филми, но най-вече умее да увлича.

Никола Раденкович, посетител: Обичам да идвам тук заради атмосферата и старите къщи. Магията на фестивала прави Кюстендорф специално място.
Лора Рсемич: Чрез фестивала на Кустурица мястото се оживява и се забавляваме.
Илия Ресемич: Възможността да виждаме големи професионалисти е страхотна. Прави чест на Кустурица, че споделя опита си и с младите. Има какво да научат от него.

Своето място на фестивала в Дървения град намери и филмът на българския режисьор Стефан Командарев. Представянето на "Посоки" е тази вечер, а след прожекция предстои среща с публиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парализа на държавната машина в САЩ
Парализа на държавната машина в САЩ
Заради кражба на ток абонати от Долни Чифлик посрещат Нова година на тъмно
Заради кражба на ток абонати от Долни Чифлик посрещат Нова година на тъмно