НОВИНИ

Фестивалът "Киномания" започва във Варна с френско-български филм-концерт

Френско-български филм-концерт ще бъде откриващото събитие на фестивала Киномания във Варна. Утре вечер в зала 1 на фестивалния и конгресен център ще бъде представен немия филм от 1924 година “Лодката на влюбените”. По-интересното е, че по време на прожекцията, хорът ”Големите български гласове” и френското джаз трио на Франсоа Рюлан ще представят на живо музиката, която преди 10 години са композирали специално за филма.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:00, 16.11.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Европейския джаз от 60-те и 70-те години е много различен от американския. В него са вплетени ритми и мелодии от музиката на различни етнически общности, а българската народна музика е извор на вдъхновение за много джазмени, разказва Франсоа Рюлан.

Франсоа Рюлан, пианист: “Аз слушам такава музика още от 60-те, 70-те години, когато излезе първия диск на българските гласове, компилацията, която е “Мистерията на българските гласове”. Това е нещо, което наистина ни потресе, впечатли ни изключително много.”

Рюлан признава, че дълги години е мечтал да работи с хора “Големите български гласове”, затова и когато възможността се появила през 2007 година, се впуснал в проекта без колебание. В началото българските музиканти не са били сигурни дали е възможно да намерят подходящ музикален език, който да обедини родния фолклор с френската джаз култура.

Илия Михайлов, диригент на ”Големите български гласове”: “Покани ни един италиански фестивал, който се занимава само с това – да се даде втори живот на тези неми филми, тъй като техните послания са валидни и до днес и да се направи музика”

Противно на първоначалните им очаквания, музикантите успяват за по-малко от седмица работа заедно, да подготвят подходяща музика към филма. И понеже българските народни песни са много експресивни, хорът се включва в най-емоционалните моменти от лентата. За другата част Рюлан е написал джаз композиции, които интерпретират български мелодии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Атанас Семов: Мониторинговият доклад показва безпомощността на ЕК
Проф. Атанас Семов: Мониторинговият доклад показва безпомощността на ЕК
Община Пловдив ще даде 5 млн. лв., за да си върне терен в центъра на града
Община Пловдив ще даде 5 млн. лв., за да си върне терен в центъра на града