НОВИНИ

Фестивалът за камерна музика „Аджитато“ се провежда за трета година в София

За трета поредна година публиката в София може да се докосне до многообразието на камерната музика. Фестивалът Аджитато предлага богата гама от музикални предизвикателства и представя в Студио 1 на Българското национално радио интересни състави, омагьосани от специфичния начин на камерното музициране. Един от гвоздеите в тазгодишната програма е гостуването на ансамбъл „Кръш“ от Германия.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
11:29, 28.10.2017
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Седем музиканти от пет държави в плен на любовта към камерната музика. И то не коя да е камерна музика, а тази, създадена съвсем скоро, съвременната. Пътищата им се пресичат в Германия и са заедно само от четири години. Бързо обаче им станало ясно, че споделят обща страст.

Мартин Петров: Ансамбълът ни се казва „Кръш“. Търсехме име, което да е кратко, но ясно да показва нашата настройка към съвременната музика. „Кръш“, защото искаме да разбием нормалните представи за една концертна програма - ние се опитваме винаги да вкарваме много електроника, елементи на пърформънс в програмите си. И защото на англйиски има този идиом „Got a crush on you“ („Падам си по теб“, бел.ред.), а всеки от нас малко или много има „crush“ със съвременната музика.

На пръв поглед съставът им изглежда странна комбинация от инструменти. За посветените обаче това съвсем не е така.

Мартин Петров: Повечето стандартни формации за съвременна музика имитират т.нар Пиеро ансамбъл, това е комбинацията от инструменти, които Арнолд Шонберг използва в своята пиеса Лунният Пиеро - цигулка, чело, флейта, като флейтата използва, разбира се различни големини флейти, кларинет и разбира се пиано. Това, което при нас е може би по-нестандартното, от което разбира се ние много печелим е Слави - нашият акордеонист, защото с акордеона всъщност успяваме да разнообразим още в много по-голям спектър програмите си.

През последната година работят в центъра за експериментална музика „Иърпорт“. Горди са, че не само не липсват желаещи композитори, които пишат музика специално за тях, а направо не смогват да разучат всички нови произведения, вдъхновени от състава им. Заслугата да ги чуем у нас е на Нона Кръстникова и Мария Русева. Двете момичета стоят зад програмата и организацията на фестивала Аджитато.

Нона Кръстникова: Програмата е много разнообразна, има за всекиго по нещо, но не се прави компромис с качеството бих казала, така че си заслужава. И в крайна сметка затова сме кръстили фестивала agitato, защото това означава развълнувано. И мисля, че публиката много се вълнува и споделя едни хубави моменти и така че каня всички - елате, да се вълнуваме.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическа награда за Община Пловдив
Туристическа награда за Община Пловдив
Балабановата къща в Пловдив с рампа за инвалиди
Балабановата къща в Пловдив с рампа за инвалиди