"Фейсбук" премахна профили на крайнодесни активисти

"Фейсбук" премахна окончателно профилите в социалната мрежа и в "Инстаграм" на няколко крайнодесни активисти. Компанията започна да трие всички страници, групи, акаунти и събития, които насърчават омразата и насилието.

от БНТ
преди 10 месеци
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Някои от премахнатите профили са на конспиративния теоретик Алекс Джоунс, лидерa на организацията "Нация на исляма" Луис Фарахан и крайнодесния коментатор Майло Янопулос. Също така, "Фейсбук" ще премахне профила на Паул Нийлън, небезизвестен националист, който миналата година се опита да си осигури място в американския Конгрес.

Масовото заличаване на профили беше предварително обявено от компанията, предоставяйки достатъчно време на собствениците на акаунти да предупредят феновете си.

От тази информация се възползва създателят на конспиративни теории Алекс Джоунс, който побърза да създаде нов акаунт моменти след като предишния му беше изтрит.

Масово заличаване на профили на крайнодесни активисти също беше извършено от "Епъл", компанията-майка на "Гугъл" и "Ютуб" - "Алфабет", както и "Туитър".

Топ 24
Най-четени