НОВИНИ

Фейсбук разследва за руска намеса в американските избори

Социалната мрежа "Фейсбук" е установила, че близка до Кремъл руска компания за интернет тролове е купувала интернет-реклами по време на президентската предизборна кампания в Съединените щати, за да влияе на общественото мнение. Това съобщава вестник "Вашингтон пост" като се позовава на воденото от Конгреса разследване. Официално "Фейсбук" съобщи, че е извършила разследване за руска връзка и е блокирала близо 500 фалшиви профила, изкупили 3000 реклами, свързани с американските избори.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:50, 07.09.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Рекламите не са били в полза на някой от кандидатите, а са разпространявали социални и политически послания, свързани с хомосексуалната общност, проблемите с имигрантите и разпространението на оръжие.

В официално съобщение ръководителят по сигурността на Фейсбук Алекс Стамос не конкретизира кой точно е изкупувал рекламите, но посочва, че "Фейсбук" е извършила широко разследване за руска връзка при разпространението на тези рекламни послания.

Руската Агенция за интернет изследвания в Петербург е наричана още фабрика за интернет-тролове и от години е споменавана в журналистически разследвания като агенция, която се занимава с разпространението в интернет на фалшиви и популяризиращи Кремъл новини. Смята се, че агенцията е свързана с близкия до президента Путин предприемач Евгений Пригожин.

Русия отрича обвиненията, че се е опитала да манипулира американските президентски избори. В началото на годината американските спецслужби публикуваха доклад, уличаващ Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 млн. лева отпуска правителството за пътища до края на годината
100 млн. лева отпуска правителството за пътища до края на годината
1000 паркоместа ще има Дворецът на културата и спорта във Варна
1000 паркоместа ще има Дворецът на културата и спорта във Варна