НОВИНИ

Фидел Кастро почина на 90 години

Една от емблeматичните фигури на 20-ти век си отиде от този свят. Лидерът на Кубинската революция Фидел Кастро почина. Новината беше съобщена по държавната телевизия от брат му Раул, който го наследи на поста.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:02, 26.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
По света
Раул Кастро, президент на Куба: Главнокомандващият на кубинската революция почина в 22,29 часа тази вечер.

През следващите дни Куба ще потъне в траур.

Фидел Кастро съчетаваше по необикновен начин харизма и желязна воля. Революционер по убеждение, той превърна живота си в борба. Надживя много свои врагове и стана свидетел на рухването на идеали и политически системи.

Фидел Кастро е един от най-дълго управлявалите световни лидери. Идва на власт през 59-та, с успеха на революцията, която сваля подкрепяната от Съединените щати диктатура на Батиста. И само на 90 мили от Съединените щати, Кастро започва да строи социалистическа република.

За Съединените щати се превръща във враг № 1. Десет американски президенти се сменят по време на управлението на Кастро. Но на всички, той смело размахваше пръст от своя Остров на свободата. През 1962-ра година Кастро разрешава в Куба да бъдат разположени съветски ракети. Решение, което изправя света на ръба на ядрена катастрофа.

Фидел Кастро: Аз ще остана на първата линия в битката да защитя родината си.
;

Според кубинското разузнаване, Кастро е оцелял при почти 640 опита за покушения. Той влезе в историята и като умел оратор. Най-дългата му реч е 7 часа. С годините речите му, обаче, станаха все по-кратки, а здравето му - все по-крехко.

Фидел Кастро: Много съм щастлив, че станах на 80. Това е нещо, което не очаквах.

Заради здравословни проблеми, през 2008- ма година Фидел Кастро предаде властта на по-малкия си брат Раул. Но за кубинците, Фидел Кастро остна емблематична фигура.

Фидел Кастро: Може би се задържах прекалено дълго тук, но няма да бъда самокритичен.

През последните години Фидел се появяваше все по-рядко на обществени места. Последната му реч беше през април. А последните му думи бяха, че идеите му ще останат и след смъртта му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката в Харманли се нормализира
Обстановката в Харманли се нормализира
​Радиоактивни писма са били изпратени на съдебни служители в Словакия​
​Радиоактивни писма са били изпратени на съдебни служители в Словакия​