НОВИНИ

Филаделфия наложи данък върху газираните напитки

Филаделфия се превърна в първия голям американски град, наложил данък върху газираните напитки. Най-големият град в щата Пенсилвания прие законовата промяна като част от борбата с диабета и нездравословното хранене.

Георги Петров
от Георги Петров
08:33, 17.06.2016
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Градският съвет на Филаделфия одобри налагането на данък от процент и половина за унция върху сладките и диетичните напитки. Традиционна кутия с газирана напитка от 12 унции или 355 милилитра ще струва с 18 цента повече.

Решението е тежък удар за могъщата индустрия на газираните напитки, която предприе кампания за милиони долари, за да попречи на налагането на данъка. Американската асоциация на производителите на безалкохолни напитки заяви, че ще се бори по съдебен път срещу данъка, който трябва да влезе в сила от 1 януари догодина.

Предвижда се приходите от данъчното нововъведение да бъдат използвани за подобряване на образованието и други обществени ресурси като парковете. Мярката има и за цел да насърчи хората да се откажат от нездравословното хранене. Във Филаделфия 68 процента от възрастните и 41 процента от децата страдат от наднормено тегло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: Решението на арбитражния съд за АЕЦ Белене е справедливо
Делян Добрев: Решението на арбитражния съд за АЕЦ "Белене" е справедливо
Трета оставка във временното правителство на Бразилия
Трета оставка във временното правителство на Бразилия