НОВИНИ

Филиалът на Лувъра в Абу Даби ще бъде открит през ноември

Филиалът на Лувъра в столицата на Обединените Арабски Емирства Абу Даби ще бъде открит на 11 ноември, съобщи министърът на културата на Франция Франсоаз Нисен.

bnt avatar logo
от БТА
13:00, 06.09.2017
Чете се за: 00:32 мин.
Още
филиалът лувъра абу даби открит ноември

"Франция е горда със своя принос в проекта и реализацията му съвместно с ОАЕ в период, в който културата по света е застрашена и обект на атаки", заяви Нисен.

През 2007 година Париж и Абу Даби подписаха междуправителствена спогодба, предвиждаща създаването на филиал на Лувъра в ОАЕ. За строителството на културния център са били похарчени около 600 милиона евро. Автор на проекта е световноизвестният архитект Жан Новел.

Филиалът е разположен върху изкуствения остров Саадият в предградията на Абу Даби. На това място в близките години ще бъдат открити за посетители още два културни обекта - филиалът на американския музей "Гугенхайм" и Националният исторически музей.

Лувърският филиал е разположен под голям стъклен купол, тежащ 7500 тона. Толкова тежи и Айфеловата кула. Застроената площ е от 97 хиляди квадратни метра. В колекцията на музея ще влязат експонати от различни епохи и цивилизации. В 23-те галерии ще бъдат изложени над 600 произведения на изкуството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
  Съединението е надежда за свобода за населението от Пиринска Македония
Съединението е надежда за свобода за населението от Пиринска Македония
Испания и Мароко разбиха джихадистка клетка, готвела  нападения
Испания и Мароко разбиха джихадистка клетка, готвела нападения