НОВИНИ

Филип, Олимпия и техният Ацо нямат нищо общо със Северна Македония

Няма мистика, няма измама - от четвъртък сутринта, 15 август, Филип Втори Македонски, съпругата му Олимпия и техният син Александър, наричан от местните Ацо, нямат нищо общо със Северна Македония. Не, не, паметниците им насред Скопие са си там, властите нямат намерение да ги бутат, но вече са украсени с медни табелки, формат А-4, с уточнение, че и тримата - бащата, съпругата му и чедото им са част от античната елинска история и от световното културно наследство.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
13:35, 17.08.2019
9786
Чете се за: 02:27 мин.
Истории
филип олимпия техният ацо нямат нищо общо северна македония

Табелките са на три езика - двата служебни на Северна Македония - македонски и албански, и на английски, та всеки чуждестранен турист, който мине оттам, да може да прочете текста и да си даде сметка, че „Воинът на кон“, както е официално име на 36-метровия паметник на Александър Македонския, няма нищо общо с историята на Скопие и на държавата, чиято столица е градът край Вардар.

Е, бдителни колеги-журналисти веднага констатираха, че местата на табелките върху мрамора и на трите паметника са поставени на най-неудобното място по начин, който да ги прави недостъпен тъкмо за туристите, за които те са уж предназначени. Който ги видял, видял, който не е успял - много му здраве!

Да сме наясно - инициативата за „украсата“ на основните монументи от програмата „Скопие-2014“, свързани с фамилията на Филип Македонски и семейството му, не е на властите в Скопие. Тя е задължение по Преспанския договор, подписан през юни миналата година на брега на Преспанското езеро, в Нивици, между Република Македония и Гърция. За да не разрушават паметниците на Филип, Олимпия и Александър в центъра на Скопие, гърците предложиха и македонците приеха да отбележат по някакъв цивилизован начин, че всъщност, историческите личности, качени на пиедесталите, са част от античната гръцка история.

По такъв начин от Атина дадоха ясно да се разбере, че държат на монопола си върху цялото антично наследство в човешката цивилизация и че няма да дадат на никого другиго да се кичи с него. Още по-малко това право има северният съсед на днешна Гърция, който по време на режима на Никола Груевски чрез проекта „Скопие- 2014“ се опита да „отхапе“ най-героичната част от това наследство - величието на империята на Филип и Александър Македонски.

Е, това влоши и без това сложните и трудни отношения между Скопие и Атина. Знаете - с много преговори и с тежки компромиси от страна на Република Македония се стигна до Преспанския договор, в който детайлно и систематизирано са отбелязани всички действия, които край Вардар трябва да предприемат, за да се „очистят“ от и най-малкия знак за принадлежност към античната елинска култура. И го правят - сега с табелки, а от началото на тази седмица, от понеделник, и с флекс-машини.

Стига, бе, какво пък отношение към Договора от Преспа имат острите въртящи се зъби на флекса. Как какво?

По разпореждане на министъра на местното самоуправление Горан Милевски, няколко бригади работници започнаха да стържат металните капаци, покриващи шахтите на водопровода из цяло Скопие. В центъра на тези капаци по странна приумица на някой местен „патриот“ е изобразена „Звездата на Вергина“, онази с шестнадесетте лъча, която през 1977 г, бе открита при разкопки от гръцки археолози в Кутлеш, Северна Гърция. Още тогава бе провъзгласено, че това е символ на царския двор на Филип Македонски, значи, по тълкуването на Договора от Преспа, и тя принадлежи на античното елинско наследство. Да, де, ама когато през 1991 г. Македония се откъсна от СФРЮ и стана независима, „бащите“ на новата самостоятелна държава решиха да сложат върху националното знаме тъкмо „Звездата на Вергина“. Не знам спомняте ли си я, но този факт се превърна в детонатор на милионните протести в Солун и в Атина. И когато през февруари 1994 г. Атина наложи едностранно ембарго на Република Македония от юг, едно от условията за неговото премахване бе Скопие да премахне звездата с 16 лъча от знамето си. Година и половина по-късно, през септември 1995 г. в подписаното Споразумение между двете съседни държави това изискване бе записано и много скоро 16-те лъча бяха заменени със стилизирани осем. Които пък си спечелиха обидното название „вентилатора“.

И сега флексове стържат емблемите върху капаците на водопроводите, но и на всички други места, където „Звездата на Вергина“ е била поставена или монтирана. Задължително тя трябва да се премахне от всички обществени сгради и институции, както и от публичните места. Това се отнася не само до столицата, но и за територията на цялата страна. Няколко общини - Македонска Каменица в източната част и Могила в централната имат звездата в гербовете си. Очевидно е, че ще се наложи смяна и на тях.

На въпрос на журналисти дали законът за „изчистването“ на античния символ се отнася и до частните домове, министър Милевски отговорил, че щом е закон, той се отнася за всички, но че, все пак, „ние не сме инквизиция, та да влизаме по домовете на хората“.

Та, казвам, приятели, че ако отскочите до Скопие и искате да видите табелката на паметника на Александър Македонски, за да разберете „чий е той“, преценете къде е най-неудобното място, наведете се дълбоко и най-вероятно ще я видите.

За съжаление, на нашите братовчеди оттатък им е такава цялата работа - половинчата и по стария наш и техен принцип - ако мине!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Варна вече извозва едрогабаритни отпадъци целогодишно
Община Варна вече извозва едрогабаритни отпадъци целогодишно
Вълчи дол със собствен плаж
Вълчи дол със собствен плаж