COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Как филм за деца с диабет трогна журито на "Арлекин" 2016

Деца от град Шипка спечелиха миналата седмица наградата Гранд при от Международния фестивал за детско кино ,, Арлекин" - 2016. Филмът им ,,Неканен гост", който от първо лице разказва как живеят децата с диабет, трогна международното жури.

от БНТ
11:49, 26.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Филмът "Неканен гост" отправя предизвикателство към обществото да разбере как живеят хората с диабет, за техните трудности и болки. Малките актьори Антония Ганевска, Йоана Николова, Василена Апостолова, Андрей Попов и Александър Проданов решават да го направят спонтанно и черпят вдъхновение за него от болката на Тони, която страда от тежкото заболяване и всеки ден се сблъсква с тревогите на дете боледуващо от диабет.

Антония Ганевска: "Понеже аз страдам от диабет и решихме да направим този филм, защото повече хора трябва да разберат за проблема на тези деца и затова решихме най-вече. Също да покажем как хората, най-вече моите приятели ме подкрепят и това исках също да покажа как има и добри хора и всички трябва да бъдат като тях".

След като започват снимките за филма децата впоследствие разбират, че идеята е трудно осъществима и изисква повече време като подготовка.

Александър Проданов: "Всичко беше заснето с подръчна техника - с телефон. Аз в моя филм за микрофон за да реша проблема с вятъра използвах друг телефон за запис на звук и техникатар съответно с лични компютри монтирахме материалите".

Това е първият филм на децата, но са убедени, че няма да е последния.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между полиция и протестиращи на остров Лесбос
Сблъсъци между полиция и протестиращи на остров Лесбос
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)