НОВИНИ

Филмите, които ще се борят за "Оскар"

Холивуд е в очакване на "Оскар"-ите - бляскавата церемония по раздаване на най-престижните филмови отличия е утре вечер в Долби тиатър.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:45, 08.02.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Номинираните ще се борят в 24 категории, а както вече стана традиция - церемонията няма да има водещ, но за сметка на това ще има плеяда от звезди, които ще обявяват имената на победителите.

Скарлет Йохансон тази година пише история. Тя се превърна в едва 12-ия актьор, номиниран в две категории в една и съща година. Йохансон има шанс да получи "Оскар" както за главна женска роля, така и за поддържаща.

Колкото до господата - безспорният фаворит за наградата за главна мъжка роля е Хоакин Финикс. Ролята на Жокера вече му донесе редица престижни награди, но перлата в короната със сигурност би бил "Оскар"-ът. Актьорът изненада и с друго - решението му да облича един и същи смокинг на всички церемонии.

Много повече са неизвестните в категорията за поддържаща мъжка роля, определена като сблъсък на титаните. Том Ханкс, Антъни Хопкинс, Джо Пеши, Ал Пачино и Брад Пит - всички носители на "Оскар", но за разлика от останалите, Пит го получи за продуцент. Очакванията са именно той да е отличен тази година.

Големи са надеждите и за корейската сензация "Паразит", който не просто преодоля езиковата бариера, но и се превърна в един от фаворитите за най-добър филм. А ето и кои са останалите претенденти.


Долби Тиатър е готов да посрещне своите звездни гости. Холивудският елит и почитателите на киното по цял свят са в очакване да научат имената на тазгодишните носители на "Оскар". "1917" на Сам Мендес или "Паразит" на Бо Джуун-хоу - филмите и режисьорите, които са най-вероятните победители.

Социалната сатира от Южна Корея - "Паразит" спечели сърцата на милиони и донесе както първото признание от Академията за корейски филм, така и го превърна в едва шестия, номиниран и най-добър, и за чуждестранен филм. Почти сигурно е, че лентата ще донесе награда на своя режисьор.

Но ако се вярва на традициите - носителят на награда на Гилдията на продуцентите, в последствие се оказва и този на "Оскар" за най-добър филм. Правило, което има само две изключения. Ето защо шансовете на военната драма "1917" са особено големи.

Въпреки много си номинации, шедьовърът на Мартин Скорсезе "Ирландецът" е малко вероятно да триумфира в някоя от основните категории.

"Малки жени" и "Брачна история", които също са в надпреварата за най-добър филм, поставят един срещу друг своите режисьори Грета Гъруинг и Ноа Баумбак, които иначе са щастлива семейна двойка.

Другите филми в най-престижната категория са "Джо Джо Заекът", "Пълно ускорение", "Жокер" и "Имало едно време в Холувуд" на Куентин Тарантино.

Ще се оправдаят ли прогнозите на кинокритиците и кои ще бъдат големите победители - отговорите ще знаем след малко повече от денонощие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарни избори в Ирландия - очаква ли се триумф на Шин Фейн?
Парламентарни избори в Ирландия - очаква ли се триумф на Шин Фейн?
Подозрения за коронавирус в Румъния, хората в Русенско са притеснени
Подозрения за коронавирус в Румъния, хората в Русенско са притеснени