НОВИНИ

Филмът "К2 и незабележимите пешаци" в България

Яра Лий е режисьор, който създава изкуство, за да предотврати войни и да провокира промяна. Така представя и своя документален филм за живота на пакистанските носачи, които съпровождат алпинистите по пътя им до върха. Филм, който проследява и първата официална експедиция, съставена единствено от пакистански алпинисти, която режисьорката успява да заснеме през 2014-та година. Лентата ще бъде прожектирана в България на 5-ти април в Дом на киното. А още за създаването на продукцията, вижте в следващия репортаж.

Диана Миткова
от Диана Миткова
08:56, 02.04.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Разположен на границата между Пакистан и Китай, K2 е втората най-висока планина на Земята. За много катерачи изкачването ѝ е по-ценно дори от покоряването на Еверест, защото е много по-тежко и често смъртоносно. Много често зад успеха на редица експедиции на К2 стои безценната помощ на пакистанските носачи.

Яра Лий - режисьор
"Невероятни са, защото имат толкова труден живот, но в същото време толкова голямо чувство за хумор! Те са и изключително смели! Мисля, че именно това е което е трогателно за широката аудитория по света. Защото всички ние постоянно се оплакваме в ежедневието, а поглеждайки тези хора осъзнаваме колко малко имат те, а в същото време колко силен е духът им. Когато хората чуят за Пакистан първата им асоциация най-често е за терористи, за лошо място и лоши хора. Но когато отидеш там осъзнаваш всъщност колко щедри са те. Не те познават, но в същото време те канят на вечеря при семействата им. Много са мили! Сякаш са тоталната противоположност на това, което се показва в медиите. Винаги правя филми за забравени хора, за жертвите, за бежанците, дори в случая за тези носачи. Защото смятам, че трябва да отдадем значение към съществуването на тези хора и да ги подкрепим. Правя филми, за да дам глас на безгласните."

Яра ни разказа и за пътешествията си из различните краища на света, където запечатва културата, традициите и навиците на различни народи.

Яра Лий - режисьор
"В документалистиката са истинските истории! Там е смисъла. Фантастиката е красива също, но документалните филми идват от сърцето! Тези малки моменти и тези толкова различни гледни точки на света, с всичките събития които се случват са просто невероятно красиви!"

В момента Яра прави нов филм. Този път за Буркина Фасо и народа, който е успял да свали от 27-годишно управление своя президент. Този проект е съвместен с българския режисьор Димо Петков и скоро ще бъде пуснат на екран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Научен експеримент изтръгна основните ноти на мистериите на траките
Научен експеримент изтръгна основните ноти на мистериите на траките
В Сърбия избират президент
В Сърбия избират президент