НОВИНИ

Филмът на БНТ "Кой стои срещу теб в мрежата" беше показан пред ученици

Учители ще бъдат обучавани как да разпознават кибертормоза. Това заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова по време на прожекция на филма от поредицата на БНТ "В кадър" "Кой стои срещу теб в мрежата" пред ученици от столичното 73-то училище.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:20, 08.11.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Различното поколение. Деца, израснали с представа за света, осмислена през екрана на компютър. Марти е на 11 и има Фейсбук профил от три години. Има и много последователи там.

- Познаваш ли ги всички?

- Не, но аз не си пиша с тях, аз си пиша само с контактите ми.

- А те защо те следват?

- Ами не знам.

Често анонимната агресия в онлайн средата прераства в реален конфликт. Ролята на учителя е именно да научи децата как да преценяват правилно подобна ситуация.

Таня Михайлова - зам. министър на образованието: Ние имаме намерение в тази насока да работим. тоест виртуалните образи все пак да знаем, че имат реални емоции.

Всеки може да стане жертва на измама в интернет, да бъде подведен - особено децата, казват авторите на филма.

Надя Обретенова - журналист: Както се казва и във филма, не е важно да знаеш какво е бит или байт. Важното е да знаеш как да направиш своя профил, какво съдържание да публикуваш и как да се предпазиш от това някой да не ти хакне профила или да не злоупотреби с твоето доверие.

Именно познаването на дигиталната среда и правилното поведение в нея, според авторите на филма, трябва да стане част от учебната програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: Винаги съм искал да играя на финалния турнир в Лондон
Григор Димитров: Винаги съм искал да играя на финалния турнир в Лондон
Кулинарен фестивал в Генерал Тошево
Кулинарен фестивал в Генерал Тошево