НОВИНИ

Финансисти: Влизането в механизма за еврото ще намали риска от криза

Влизането на България във валутния механизъм за еврото, ще намали рисковете пред българската икономика от наближаващата глобална икономическа криза. За това говориха в предаването "Още от деня" Даниела Бобева и Емил Хърсев.

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 26.02.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

България очаква през лятото покана за влизане в обменния механизъм, известен още като чакалня за еврото.

Според Бобева и Хърсев това би било добра новина. Двамата обаче са с различна увереност, че това ще се случи. Според Хърсев е сигурно, че България ще получи поканата през юли, докато Бобева смята, че евентуални допълнителни условия ще бъдат рисков фактор за икономиката. Емил Хърсев дори прогнозира, че България ще влезе в Еврозоната от 1 януари 2020 г.

Финансистите смятат, че глобалната криза се приближава и че отвореният характер на българската икономика ще я изложи на рискове.

Според Хърсев причина за кризата ще са мерките на американското правителство за ограничаване на търговията с Китай. За Бобева световната икономика минава в низходяща фаза на икономическия цикъл.

Бобева изрази притеснения, че дисбалансите в българската икономика, при глобалното забавяне, могат да се окажат рисков фактор за нейното развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова осъди „Топлофикация София“
Омбудсманът Мая Манолова осъди „Топлофикация София“
Данаил Кирилов:Преференциите остават, за останалото не сме съгласни с президента
Данаил Кирилов:Преференциите остават, за останалото не сме съгласни с президента